Norske Sørfond bevilger støtte til Apichatpong Weerasethakul

For tredje gang gir Sørfond produksjonsstøtte til filmprosjekter i utviklingsland med norske co-produsenter. Årets bevilgninger er blitt fordelt utover fem filmproduksjoner, deriblant Apichatpong Weerasethakuls Cemetery of Kings.

I alt mottok fondet 63 søknader om produksjonsstøtte. Produksjonene som mottar tilskudd er utvalgt av en internasjonal jury bestående av Haifaa Al-Mansour (Saudi Arabia), Dag Johan Haugerud (Norge), og Tone Johnsen (Norge). Foruten Cemetery of Kings har følgende prosjekter fått støtte:

Lamb (regi/manus: Yared Zeleke)
Giti – Paradise in Hell (regi/manus: Niyongabo Yves Montand)
Black Sunshine (regi/manus: Akosua Adoma Owusu)
Murder in Pacot (regi: Raoul Peck)

Juryen har følgende kommentar til utdelingen av støttemidlene:

Manuskriptene representerer en blanding av personlige, politiske og sosiale temaer. Hvis vi skal nevne et felles tema, er det fokus på identitet og hukommelse som er fremtredende i flere av manuskriptene. Nesten alle de innsendte manuskriptene var svært lovende, og med et større fond, og mer penger, skulle vi gjerne støttet flere prosjekter. Fem av manuskriptene skiller seg ut gjennom visjon, originalitet og kreativitet. Disse prosjektene har aktualitet og betydning, og vi håper å se dem realisert i nær fremtid.

Det er Tordenfilm, ved produsentene Eric Vogel og Ingunn Sundelin, som har fått ansvaret for co-produksjonen av Weerasethakuls film.

— Vi har jobbet med dette prosjektet siden i fjor høst opp mot hovedprodusentene, som er Weerasethakul selv og hans selskap Kick The Machine i Thailand i partnerskap med Simon Field i Illuminations Films (UK). De har jobbet sammen på flere av Weerasethakuls filmer og øvrige kunstprosjekter, inklusive Gullpalmevinneren Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv (2010). Det er helt rått å kunne samarbeide med folk på dette toppnivået, og svært lærerikt for oss i Tordenfilm. Muligheten er først og fremst skapt av Sørfond, som har blitt viktig for oss i arbeidet med å bygge videre på vårt internasjonale nettverk, forteller Vogel til Montages.

Den første filmen Tordenfilm fikk støtte til via Sørfond var meksikanske Los Herederos, som er i etterarbeid nå. Ifølge Vogel er det for tidlig å si noe om når Cemetery of Kings kan forventes å bli ferdigstilt.

Les mer om Sørfond-prosjektene på NFIs nettsider.