Nordisk råds filmpris står i fokus i Haugesund – her er årets nominerte

Haugesund 2017: Årets filmfestival i Haugesund later til å bli en suksess, med mange gjester og godt besøkte visninger. I går gikk festivalens populære satsing New Nordic Films av stabelen, og under åpningen ble de nominerte til Nordisk råds filmpris presentert.

Nominasjonene ble offentliggjort av Skam-skuespillerne Iman Meskini og Tarjei Sandvik Moe, to nye stjerner på den norske filmhimmelen. I dag står de nominerte til Nordisk råds filmpris i fokus på festivalen, og samtlige titler vises derfor på kino i Haugesund.

Det er 14. gang prisen deles ut, og i fjor kunne Norge endelig motta prisen med Joachim Triers Louder Than Bombs. I år er vi nok mer å regne som en underdog med Izer Alius Fluefangeren, som nettopp overrasket stort ved å vinne Amanda for beste regi. Vi spår at svensk-norske Sameblod går av med seieren; det er en gripende coming of age-film med en bemerkelsesverdig hovedrolle og vakker visuell historiefortelling. (Les vår omtale, signert Live Øra Danielsen.)

I hvert av de nordiske landene utpeker en nasjonal jury den nasjonale filmen som skal representere det enkelte land. Denne juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd. Etter at de fem nordiske filmtitlene er offentliggjort, går en fellesnordisk jury sammen for å stemme og peke ut årets prisvinner. Denne består i år av Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Emma Gray Munthe (Sverige), Silja Hauksdóttir (Island) og Inger Merete Hobbelstad (Norge).

Nordisk råds filmpris er på 350.000 danske kroner og tildeles en film som «utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.» Målet har som mål å styrke det nordiske kulturfellesskapet. I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på 1.november under Nordisk råds sesjon i Helsinki, Finland.

Cinemateket i Oslo arrangerer helgen 27.–29. oktober Nordisk filmhelg der de fem nominerte filmene blir vist, i tillegg til panelsamtaler og intervjuer med gjester fra både foran og bak kamera. Under finner du listen over årets nominerte.

*

Danmark:

Forældre
Regissør: Christian Tafdrup
Manusforfatter: Christian Tafdrup
Produsent: Thomas Heinesen

Finland:

Little Wing («Tyttö nimeltä Varpu»)
Regissør: Selma Vilhunen
Manusforfatter: Selma Vilhunen
Produsenter: Kaarle Aho, Kai Nordberg

Island:

Hjartasteinn
Regissør: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Manusforfatter: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Produsent: Anton Máni Svansson, Lise Orheim Stender, Jesper Morthorst, Guðmundur Arnar Guðmundsson

Norge:

Fluefangeren
Regissør: Izer Aliu
Manusforfatter: Izer Aliu
Produsent: Khalid Maimouni

Sverige:

Sameblod
Regissør: Amanda Kernell
Manusforfatter: Amanda Kernell
Produsent: Lars G. Lindström