Møt Peter Greenaway på Filmens hus

NFI Lab og foreningen Norske filmregissører står bak arrangementet «Regidagen» på Filmens hus i Oslo. I fjor var Claire Denis gjest (les vår rapport) – i år er britiske Peter Greenaway headliner.

Årets tema er «Alternativer», og hvem er vel mer alternativ i sin måte å tenke og lage film på enn Peter Greenaway? Realismekravet mange tilskuere møter film som kunstuttrykk med, springer ut av en historisk ærefrykt for filmmediets vesensegenskaper – fra Lumière-brødrene til Bazin til Rossellini – og klare ideer om hvordan de levende bildene bør forvaltes av den som står bak kameraet, til hvordan man forteller historier med virkeligheten som kulisse.

Med Méliès og Eisenstein som tidlige frontfigurer, beveget filmen seg også i helt andre retninger enn realisme allerede i sin barndom, men deler i liten skrift fra en vag «virkelighetskontrakt» setter stadig sitt preg på filmkulturen – eksempelvis har den formorienterte filmen vært en sjelden fugl å se i norsk filmfauna.

Det kan virke som om mange norske regissører fortsatt sitter fast i realismekravets klister, i alle fall når de beveger seg over fra kort- til kinofilm. Når målet med årets regi-seminar er å inspirere til nytenkning og alternative prosesser, konsepter og metoder, er Greenaway (Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker) en god diskusjonspartner. Som få andre har han med en forskers tålmodighet og barnlige lekelyst undersøkt hvordan man kan fortelle historier gjennom en bestemt organisering av mise-en-scène, maleriske bildekomposisjoner, syklisk dramaturgi, teatrale effekter og utspekulerte provokasjoner.

Greenaways audiovisuelle koreografi, hans suggererende repetisjoner, til tonene av Michael Nymans umiskjennelige musikk, har gjort ham til kunstfilm-ikon. Unge, lovende regissører over hele verden blir stadig inspirerte av hans uvilje til å underlegge seg andres ideer og forventninger.

På Filmens hus vil Greenaway møte til samtale med filmhistoriker Annie Fee (som blant annet skriver for Montages, senest om Max Ophüls). Sjekk ut programmet i sin helhet på arrangementets Facebook-sider. Påmeldingsfristen er utløpt, men fugler har hvisket oss i øret at det stadig er flere ledige plasser tilgjengelige – ta kontakt med arrangørene.