Med over 100 millioner i budsjett går Ruben Östlund nå i opptak på sin neste film Triangle of Sadness

Om et par uker starter innspillingen av Ruben Östlunds neste film, Triangle of Sadness, som blir hans mest påkostede prosjekt til nå (med et budsjett på over 100 millioner kroner). Nå er det også klart hvilket skuespillerensemble som skal fylle rollene i denne engelskspråklige filmen, omtalt av Deadline som «a wild, fashion-world satire».

Etter å ha blitt Golden Globe-nominert for Turist (2014) og så vinne Gullpalmen (og bli Oscar-nominert) for The Square (2017), kan man trygt si at Ruben Östlund nå har fått sitt definitive internasjonale gjennombrudd. Her og i Sverige har han dog blitt regnet som en skandinavisk skatt helt siden De ufrivillige (2008), og for noen allerede etter Gitarrmongot (2004). At Östlund nå benytter sin nyvunne gjennomslagskraft på å forløse en enda mer ambisiøs, internasjonal fortelling i Triangle of Sadness, kommer dermed ikke som noen overraskelse. Men om hans spesifikke satiriske blikk på det svenske lar seg overføre til noe allment internasjonalt, gjenstår å se.

I sentrum for plottet står de to modellene Carl (Harris Dickinson) og Yaya (Charlbi Dean Kriek) som inviteres med på et luksuscruise om bord på en yacht med milliardærer, som senere går på grunn og synker, hvorpå rollefigurene blir tvunget til å rekalibrere seg i gruppehierarkiet idet de redder seg i land på en øde øy. Eller som Ruben Östlund selv beskrev filmen i en pressemelding (gjengitt av Moviezine): «Som liten fick jag höra att utseendet inte spelar någon roll, att det är insidan som räknas. Även som barn insåg jag att det var en välmenande lögn. Genom modellerna Carl och Yaya vill jag [i Triangle of Sadness] utforska betydelsen av utseendet i tre olika miljöer: i modevärlden, på en lyxyacht bland miljardärer, och på en öde ö. På ön är det en filippinsk städerska som hamnar i toppen av hierarkin då hon är den enda som kan fiska.»

Hele ideen og de (tilsynelatende) karikerte miljøene vi vil få se i filmen, virker å være peak Östlund, og da regissøren presenterte prosjektet til internasjonale salgsagenter på markedet i Cannes i 2019, solgte han også inn en sekvens han mener vil bli en av de villeste i filmhistorien – noe som også virker å passe inn i et mønster han allerede har dyrket frem, i både Turist og The Square, med scener der en gruppe mennesker utsettes for kollektivt ubehag. Igjen Östlund sitert hos Moviezine:

Det är 7-rätters [middag på yachten], alla klär upp sig, det måste bli perfekt. Men båten börjar gunga och sjösjukan slår till. Det blir kul. Vi kommer bygga en stor rigg i Trollhättan, med ett middagsrum på 10 gånger 20 meter som kan gunga åt alla håll. Det ska bli den vildaste scenen i filmhistorien, [en] riktig kräkscen. Folk kommer kräkas på finporslinet, över parfymerna, på lyxlakanen. Och när publiken tycker att de har fått nog, så inser man att de också blivit matförgiftade. Så de börjar skita. De spyr och de skiter.

Bare å glede seg! Eller?

I tillegg til Dickinson og Dean Kriek vil den internasonale rollebesetningen bestå av amerikanske Woody Harrelson, kroatiske Zlatko Buric, tyske Iris Berben og Sunnyi Melles, filippinske Dolly De Leon (kjent fra bl.a. Lav Diaz sine filmer), danske Vicki Berlin og svenske Henrik Dorsin.

Triangle of Sadness vil etter planen bli ferdigstilt i 2021, og alt tilsier at Ruben Östlund tar med seg filmen til Cannes-festivalen, der han nå er å regne som «en i familien».