Lukas Moodysson går endelig bak kameraet igjen – skriver og regisserer tv-serien Gösta for HBO

Lukas Moodysson, en av Skandinavias fremste filmkunstnere, går endelig bak kameraet igjen – som forfatter og regissør av den nye TV-serien Gösta. Dette blir den første originalproduksjonen til strømmetjenesten HBO Nordic, der Hanne Palmquist leder arbeidet med egenproduksjoner. 

Moodyssons forrige spillefilm, den uimotståelige Vi är bäst! (2013), fikk lunken mottagelse både i Sverige og Norge, men ble heldigvis reddet av et internasjonalt kritikerkorps. Med kinodistribusjon i mange land og 97% oppslutning hos kritikerbarometeret Rotten Tomatoes (og 8,2 i snitt hos de såkalte «Top Critics») og 87% hos Metacritic er det ikke lenger naturlig å tenke på Vi är bäst! som noen fiasko.

Sannheten er uansett at man har fryktet at Moodysson er demotivert og ikke nødvendigvis lenger interessert i å lage film – som poet og romanforfatter har han jo også andre måter å uttrykke seg på. Men nå blir det altså flere levende bilder i sikte, ikke på kinolerretet, men på TV-skjermen. HBO Nordic presenterer Gösta som en komiserie, med følgende handlingsbeskrivelse:

Gösta er en 28 år gammel barne- og ungdomspsykiater fra Stockholm som har fått sin første jobb i en liten by i Småland, hvor han leier en hytte i skogen. Gösta ønsker å være den snilleste personen i verden og hjelpe alle han møter. Noen ganger går det bra, andre ganger gjør det ikke det…

Lukas Moodysson koser med sau/hund. (Foto: HBO Nordic.)

Premisset høres både morsomt og melankolsk ut, en balanse Lukas Moodysson til vanlig håndterer med usedvanlig fingerspissfølelse. «Jeg er veldig glad for å kunne lage min egen tv-serie,» sier Moodysson selv, i en uttalelse sendt ut av HBO Nordic. «Jeg vil at Gösta skal bli som en blanding av komedie og Dostojevskij. Så morsomt som mulig og så alvorlig som mulig.»

«Det er en glede og en ære å produsere HBO Nordics første originale skandinaviske serie. HBO er et perfekt hjem for serien med sin særegne miks av komedie og drama», forteller produsent Lars Jönsson fra Memfis Film. Hanne Palmquist er like entusiastisk: «Gösta er en innsiktsfull, morsom, nyansert og bittersøt historie, som sier noe om tiden vi lever i, på en måte kun Lukas kan formidle. Jeg er så veldig fornøyd med å kunne ønske Lukas og Lars velkommen til HBO Nordic».

Gösta går i produksjon neste år og får premiere hos HBO Nordic i 2019.