La La Land, Moonlight og Manchester by the Sea leder an – her er våre kommentarer til Golden Globe-nominasjonene

Årets Golden Globe-nominasjoner ble offentliggjort i ettermiddag, og i tillegg til forventet oppmerksomhet til Oscar-favoritter som La La Land og Moonlight, får blant annet Paul Verhoevens Elle fortjent oppmerksomhet med nominasjon i kategoriene beste kvinnelige skuespiller (Isabelle Huppert) og beste fremmedspråklige film.

Først som sist er det viktig å presisere at Golden Globe-nominasjonene har mindre til felles med de langt mer prestisjetunge Oscar-prisene enn media til vanlig får oss til å tro. The Hollywood Foreign Press er typisk sett svært opptatt av å bringe stjerner til gallaen sin, og ser ut til å synes at den beste forsikringen enkelt og greit er å nominere de mest skinnende blant disse, hvis mulig.

I skuespillerkategoriene er forskjellen mellom Oscar og Golden Globe tradisjonelt sett liten – selv om de altså opererer med to kategorier og dermed kan nominere dobbelt så mange – men i kategoriene for beste film (drama hos THFP) og ikke minst regi er det ofte gapende forskjeller.

Årets «klassiske» Globe-grep er å nominere de på hver sin måte polariserende Nocturnal Animals og Hacksaw Ridge i sistnevnte kategori – hovedsakelig fordi både Mel Gibson og Tom Ford har kjendismuskler. Globes tradisjon for å nominere skuespillere som regisserer selv kunne også ha resultert i en nominasjon til Denzel Washington for han kritikerroste Fences, som for øvrig kniver om to andre priser (Washington selv, for hovedrolle, og Viola Davis for birolle) – glem ikke at han til og med ble nominert for The Great Debaters i 2007! Men den gang ei.

elle-e1464254494441-600x260 skjermbilde-2016-12-12-kl-22-08-02

Mange i Montages er fascinerte av Mel Gibsons filmskaping, inkludert Hacksaw Ridge (lytt til vår podkast), så det skal ikke stå på «givergleden» her i gården, men vi kan trolig fastslå at urokråka ikke vil bli å se blant de fem nominerte når Akademiet annonserer sine Oscar-nominasjoner i januar. Enda sikrere er det at moteskaperen Tom Ford vil utelates.

Martin Scorseses Silence er etter sigende en film som må synke litt inn, som har vært uheldig i denne sammenhengen, ettersom den nylig hadde sine første visninger i USA. Sannsynligheten for at Scorsese får en Oscar-nominasjon er imidlertid overveiende stor. Washington er slettes ikke sjanseløs, men vil få tøff konkurranse fra Garth Davis (Lion), Clint Eastwood (Sully), Pablo Larrain (Jackie) og Denis Villeneuve (Arrival). De to sistnevnte regissørene er for øvrig blant dem som kan tillate seg å være skuffet over Globe-uttellingen – særlig Larrain, med bare én nominasjon til Jackie (Natalie Portman).

Ikke overraskende er det forhåndsfavorittene La La Land (7 nominasjoner), Moonlight (6) og Manchester By The Sea (5) som leder an. Selv om Golden Globe og Oscar som kjent preges av like mange forskjeller som likheter, vil de som oftest samles om de store konsensustitlene – som i år altså later til å være disse tre. Vi ser naturligvis frem til å se Moonlight, årets mest unisont kritikerroste amerikanske film, og kan nesten ikke besinne oss i lengselen etter et nytt drama fra Kenneth Lonergans (du minnes kanskje Montages’ begeistring for Margaret?). La La Land så vi da den hadde verdenspremiere under filmfestivalen i Venezia, og var dessverre ikke spesielt imponerte.

Redaksjonen var imidlertid helt i hundre over Paul Verhoevens comeback Elle i Cannes, og vi gleder oss stort over at filmen styrker sin posisjon i priskappløpet som vil prege Hollywood i månedsvis fremover. Bare tanken på at Verhoevens dypest sett aller drøyeste mesterverk er i ferd med å bli en slags «Oscar-film» er mildt sagt absurd!

Nedenfor har vi limt inn den komplette nominasjonslisten.

*

Årets Golden Globe-nominasjoner

Beste film (drama):
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight

Beste film (Komedie/musikal):
20th Century Women
Deadpool
Florence Foster Jenkins
La La Land
Sing Street

Beste regissør:
Damien Chazelle (La La Land)
Tom Ford (Nocturnal Animals)
Mel Gibson (Hacksaw Ridge)
Barry Jenkins (Moonlight)
Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea)

Best kvinnelige skuespiller:
Amy Adams (Arrival)
Jessica Chastain (Miss Sloane)
Isabelle Huppert (Elle)
Ruth Negga (Loving)
Natalie Portman (Jackie)

Beste mannlige skuespiller:
Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Joel Edgerton (Loving)
Andrew Garfield (Hacksaw Ridge)
Viggo Mortensen (Captain Fantastic)
Denzel Washington (Fences)

Best kvinnelige skuespiller (Komedie/musikal):
Annette Bening (20th Century Women)
Lily Collins (Rules Don’t Apply)
Hailee Steinfeld (The Edge of Seventeen)
Emma Stone (La La Land)
Meryl Streep (Florence Foster Jenkins)

Beste mannlige skuespiller (Komedie/musikal):
Colin Farrell (The Lobster)
Ryan Gosling (La La Land)
Hugh Grant (Florence Foster Jenkins)
Jonah Hill (War Dogs)
Ryan Reynolds (Deadpool)

Beste kvinnelige birolle:
Viola Davis (Fences)
Naomie Harris (Moonlight)
Nicole Kidman (Lion)
Octavia Spencer (Hidden Figures)
Michelle Williams (Manchester By The Sea)

Beste manus:
Damien Chazelle (La La Land)
Tom Ford (Nocturnal Animals)
Barry Jenkins (Moonlight)
Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea)
Taylor Sheridan (Hell or High Water)

Beste filmmusikk:
Moonlight (Nicholas Britell)
La La Land (Justin Hurwitz)
Arrival (Jóhann Jóhannsson)
Lion (Volker Bertelmann, Dustin O’Halloran)
Hidden Figures (Benjamin Wallfisch, Pharrell Williams, Hans Zimmer)

Beste animasjonsfilm:
Kubo and the Two Strings
Moana
My Life as a Zucchini
Sing
Zootopia

Beste fremmedspråklige film:
Divines
Elle
Neruda
The Salesman
Toni Erdmann

*

Golden Globe offentliggjorde også sine nominasjoner til TV-produksjoner og miniserier i dag – se hele oversikten her. Utdelingen finner sted 8. januar 2015 og showet ledes av Jimmy Fallon.