Kosmorama med fast tidspunkt fra og med neste år – avholdes 2.-8. mars 2015

Tidspunktet for Kosmorama (Trondheim internasjonale filmfestival) har variert en del i løpet av festivalens snart ti år gamle historie. I år ble festivalen arrangert i månedsskiftet april/mai, men i 2015 blir det tidligere på våren – nærmere bestemt 2.-8.mars.

I en pressemelding fra festivalen forklarer Kosmorama-direktør Silje Engeness beslutningen. Hun mener at uke 10, altså den første uka i mars, har kommet for å bli:

– Det at festivalen har vært på så skiftende tidspunkt har bidratt til at det har vært vanskeligere å få den til å feste seg i publikums bevissthet. Nå vi blir mer forutsigbare og håper det vil bidra til at folk i større grad setter av den valgte uka til å oppleve filmfestival i Trondheim, sier hun.

Det er flere grunner til at Kosmorama nå satser på å avholdes tidligere på våren. Påsken er én av faktorene, en annen er et ønske om å nå ut til flere studenter.

– I 2014 hadde vi en gledelig utvikling der vi så at flere godt voksne tok festivalen i bruk, men i månedsskiftet april/mai var det vanskelig å nå studentene. Mange av dem satt midt i eksamensinnspurten. Nå håper vi å kunne nå både studenter og voksne, og vil også satse mye på gode formiddagsprogram så enda flere seniorer får øynene opp for festivalen, sier direktøren.

"Seinfeld"

Festivalstaben jobber for tiden med å spisse neste års utgave, med litt færre parallelle programmer og mer fokus på noen utvalgte arrangementer hver dag. De siste par ukene har festivalen hatt representanter på filmfestivalene i Venezia og Toronto.

– Erfaringsmessig er dette festivaler vi henter mye interessant film fra, så jeg regner med at våre utsendte har med seg noe spennende i sekken, forteller Engeness.

På hjemmebane jobbes det også med å sikre videre finansiering for festivalen. Akkurat nå er det usikkert hvordan staten vil løse utfordringen knyttet til at Film & Kino kutter festivalstøtten drastisk (les mer om filmformidlingskrisen her).

– Jeg velger å være optimist, og tror at Kulturdepartementet kommer på banen. Filmfestivalene er en viktig nisje som gjør at publikum får oppleve film fra hele verden på det store lerretet. Det er fortsatt sant at film er best på kino, og kanskje enda mer sosialt innen rammen av en festival. Vårt mål er å gi publikum masse god film, fest og opplevelser i mange år framover, sier Silje Engeness.

*

Her kan du lese vår dekning av Kosmorama 2014.