Kan stjernedisputt om dollarmillioner stoppe Morten Tyldums sci-fi-blockbuster Passengers?

Like etter at Oscar-nominasjonene ble offentliggjort i januar, kom nyheten om at Morten Tyldum var tilbudt regiansvaret for Sonys neste store sci-fi-blockbuster Passengers. Nå truer en fersk studioboss og millioner av dollar i stjernelønn med å velte budsjettet.

Som vi rapporterte i vinter har suksessen med The Imitation Game løftet Morten Tyldum opp i de øvre gemakker i Hollywood, der prestisjetunge blockbuster-prosjekter fordeles blant et lite knippe kvalifiserte regissører. Da tilbudet om Passengers kom til Tyldum var det ikke bare en stor bransjemessig begivenhet; det representerte også oppnåelsen av et mål for Tyldum, som aldri har lagt skjul på at han har ambisjoner om å lage store sjangerfilmer i Hollywood.

Men i dag skriver The Hollywood Reporter i en lengre artikkel om prosjektet at andre ambisjoner – de som er formet som dollartegn – står i fare for å skape forsinkelser, og i verste fall parkere produksjonen. Passengers-budsjettets størrelse er sakens kjerne. Bransjebladet hevder nemlig at lønnen til stjernene Jennifer Lawrence ($20 millioner), Chris Pratt ($10 millioner) og Tyldum selv ($3 millioner), skaper en så stor preproduksjonsutgift at Sonys ferske studiosjef Tom Rothman (berømt for sin budsjettdisiplin fra tiden som leder hos 20th Century Fox) har fått kalde føtter.

Filmens produsent, Neal Moritz, er riktignok ikke nevneverdig bekymret. «You’ve got the two biggest stars in the world. We’re making the movie at a reasonable cost. It’s a great script. It’s all good,» sier han selvsikkert til THR. Totalbudsjettet til Passengers oppgis å ende opp på mellom $80 og $95 millioner, iberegnet de ovennevnte lønnsnivåene, og med tanke på Hollywoods ofte langt høyere budsjetter virker det merkelig dersom Rothman nå setter Passengers på vent. En endelig avgjørelse vil mest sannsynlig bli fattet innen kort tid.

La oss håpe Tyldum og hans to superstjerner gjør Passengers etter planen, og at filmen skriver nok et stykke eventyrlig norsk Hollywood-historie. Les mer om filmens plott i vår opprinnelige sak.