Jorunn Myklebust Syversens Disco skal konkurrere i San Sebastian

Hoggeren-regissør Jorunn Myklebust Syversens nye spillefilm, Disco, er invitert til å konkurrere i programmet New Directors på den 67. filmfestivalen i San Sebastian.

Festivalen arrangeres fra og med 20. til 28. september, og hovedprisen er hele 50.000 euro til regissøren og filmens spanske distributør, samt en utmerkelse for beste ungdomsfilm stemt frem av en jury bestående av 300 ungdommer.

Syversen er lykkelig over å bli invitert til San Sebastian: «Jeg er veldig glad for at Disco har blitt invitert til konkurransen New Directors. Det er en fantastisk ramme for filmens første møte med publikum. Jeg ønsker at Disco skal bidra til diskusjon og åpne samtaler om det å tro, og hvordan religion påvirker oss.»

Det er også filmens produsent, Maria Ekerhovd i Mer Film: «Dette er en enorm anerkjennelse av filmen og av Jorunns regitalent. I denne seksjonen løfter festivalen frem sterke registemmer som de mener vil prege internasjonal film fremover. Det skjer nesten aldri at norske filmer inviteres hit, så dette lover veldig godt for Disco og Jorunns reise ut i verden. San Sebastian er en av verdens aller fremste filmfestivaler og er en festival jeg selv, som filmelsker og publikum, har besøkt mange ganger. Det å endelig ha produsert en film som får premieren sin her er stort.»

I dagens pressemelding fra Norsk filminstitutt beksrives fortellingen i Disco slik:

På overflaten virker alt perfekt. 19 år gamle Mirjam er stedatteren til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. Som regjerende verdensmester i disco freestyle dans, og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun kirkens stolthet. Men under VM kollapser hun på dansegulvet, og nederlaget vekker spørsmål og uro i henne. Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. I søken etter svar på hvor problemene hennes kommer fra, og i frustrasjon over å ikke bli sett, trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. I hemmelighet drar hun på deres sommerleir.

Det har lenge vært kjent at det er selveste Josefine Frida Pettersen, kjent som Nora fra Skam, som spiller hovedrollen som Mirjam. Andre skuespillere på rollelisten er Nicolai Cleve Broch, Kjærsti Odden Skjeldal, Andrea Bræin Hovig og Espen Klouman Høiner.

I fjor vant Tuva Novotnys Blindsone pris i San Sebastians hovedkonkurranse for Pia Tjeltas rolleprestasjon. Disco får norsk kinopremiere 4. oktober.