James ”Tony Soprano” Gandolfini har gått bort

Nyheten om James Gandolfinis bortgang kom som en sjokkbeskjed i natt: The Hollywood Reporter skriver at den bare 51 år gamle skuespilleren, som var på ferie i Roma før han skulle videre til Taormina Film Festival i Sicilia, døde av et hjerteinfarkt. En spesielt sørgelig nyhet å våkne opp til for de av oss som har fulgt The Sopranos med stort engasjement.  

Sopranos-fan eller ei, det er i dag allmennkunnskap at James Gandolfini (1961–2013) var mest kjent for sin enestående tolkning av mafiabossen Tony Soprano i HBO-serien, som strakte seg over seks sesonger fra 1999 – 2007. The Sopranos ble en av fjernsynshistoriens aller mest innflytelsesrike serier, og høstet hele 21 Emmy-statuetter gjennom årenes løp – hvorav tre gikk til Gandolfini for beste mannelige hovedrolle.

Gjennom 86 episoder utforsket Gandolfini og serieskaper David Chase mafiabossens dobbeltliv som familiefar og yrkeskriminell på komplekst og ektefølt vis. Det er ytterst sjeldent man opplever at en rollefigur og en skuespiller smelter så godt sammen som tilfellet var i The Sopranos. Gandolfini ble Tony, og Tony ble Gandolfini – hvilket var med på å skape et usedvanlig sterkt bånd mellom skuespilleren/rollefiguren og oss tilskuere.

James Gandolfini

Gandolfini fikk rollen som Tony etter at HBOs casting-agent Susan Fitzgerald så ham i birollen som kvinnemishandlende kjeltring i Tony Scotts True Romance. Han var nylig aktuell i Zero Dark Thirty og Killing Them Softly, og blir å se i den kommende The Incredible Burt Wonderstone, samt hans siste spillefilm Animal Rescue.

Med The Sopranos skrev James Gandolfini seg inn i historiebøkene med en av de mest minneverdige skuespillerprestasjonene i nyere amerikansk populærkultur. Han vil bli sårt savnet av millioner med Sopranos-fans verden rundt.