Islandske Kvinne på krigsstien danket ut Thelma under årets Harpa-seremoni

Berlinalen 2019: Ola Fløttums musikk til Joachim Triers Thelma var blant de nominerte til årets Harpa-pris for beste nordiske filmmusikk, men den internasjonale juryen syntes åpenbart Davíð Þór Jónssons musikk til Benedikt Erlingssons Kvinne på krigsstien («Kona fer í stríð») var bedre.

Det er ingen tvil om at islandsk film fremdeles scorer høyt blant internasjonale publikummere og kritikere, og dette ble ettertrykkelig demonstrert under Harpa-seremonien som gikk av stabelen under Nordic Film Music Days i Berlin i forrige uke. Prisen er per dags dato den eneste rendyrkede filmmusikk-prisen i Norden. I min rapport fra arrangementet kommenterer jeg valget slik:

«På en måte kan jeg forstå hvordan man har tenkt – Island er fremdeles et populært “annerledesland” i filmsammenheng med sine eksotiske særegenheter som det internasjonale publikummet har lagt sin elsk på (vil det ingen ende ta?). Men ‘annerledes’-perspektivet i Kona fer í stríð er egentlig ikke så mye mer enn en gimmick når alt kommer til alt. Erlingsson og Jónsson leker på nybølge-vis med det diegetiske og ikke-diegetiske og lar musikken/bandet bli en del av fiksjonsuniverset som en slags ‘urkraft’, litt som Mel Brooks’ Blazing Saddles eller Alejandro González Iñárritus Birdman. Men noe mer enn det er det egentlig ikke; noen tuba-blås og et par perkusjonsriff. Har man latt seg lure av musikkens fremtredende rolle i synsfeltet?

Jeg synes man først og fremst burde premiere det filmmusikalske håndverket der både musikalsk innhold og integrering er det viktigste. Selv om jeg tar av meg de forutinntatte, norske brillene og ser på de nominerte med mer objektive filmkritiker-linser, er det ingen tvil i min sjel om at Thelma var i en suveren klasse her – både gjennom Joachim Triers visjonære filmskaping, men også gjennom Ola Fløttums sitrende, musikalske stemme; det store dynamiske spennet mellom høyt og lavt som speiler rollefiguren og hennes karakter og skjebne. Sjelden har det vært så stort kvalitetssprang mellom én nominert og de øvrige i denne prisutdelingen, og juryens valg tenderer derfor mot det skandaløse, etter min mening.»

De andre nominerte i kategorien var Qeda (Jonas Struck, Danmark), Suomen hauskin miesLaugh or Die», Timo Hietala, Finland) og Goliat (Johan Testad, Sverige).

Vi benytter anlendingen til å varsle om at Fløttums Thelma-soundtrack nylig ble utgitt på vinyl av selveste Mondo, kjent for sine fantastiske design.