Henrik Martin Dahlsbakken tildelt hovedprisen ved Nordiske filmdager i Lübeck for sin debutfilm Å vende tilbake

Lübeck 2015: Henrik Martin Dahlsbakkens spillefilmdebut Å vende tilbake gikk på norske kinoer i vinter, og har siden da blitt vist på en rekke filmfestivaler rundt om i verden. I kveld vant filmen juryens hovedpris ved Nordiske filmdager i Lübeck.

Mønstringen i Lübeck er en svært tradisjonsrik visningsarena for nordisk film, og arrangeres i år for 57. gang. Hovedprisen – gitt av tv-kanalen NDR, og besluttet av en jury – består av 12.500 euro til regissøren, i tillegg til den oppskriftsmessige heder og ære knyttet til utmerkelsen for Henrik Martin Dahlsbakken.

I Analysenspalten her på Montages skrev Thor Joachim Haga at Dahlsbakken er «en regissør med tydelig visuell signatur, som allerede kjenner mediets språk og muligheter til fingerspissene».

Å vende tilbake handler om tenåringsbrødrene Oscar (Åsmund Høeg) og Fredrik (Fredrik Grøndahl), som bor sammen med sin syke mor Anna (Lia Boysen) ved foten av et utitulert høyfjellslandskap i Norge. Når faren Einar (Ingar Helge Gimle) returnerer fra tjeneste i Afghanistan, reagerer sønnene på forskjellig vis. Det er tydelig at Einar lider av en form for post-traumatisk stress, og når han ikke kommer hjem fra reinsdyrjakt, legger brødrene ut på tur for å finne ham.

«Operasjon Arktis»

Ved prisutdelingen i Lübeck lørdag kveld ble også Operasjon Arktis av Grethe Bøe-Waal belønnet med pris – her var barnejuryen på plass med sine vurderinger, og tildelte Svalbard-eventyret honnøren Children’s Jury prize.

Festivalens publikumspris gikk til islandske Virgin Mountain av Dagur Kári (som nylig også tok hjem Nordisk råds filmpris til sagaøya), mens prisen for beste dokumentarfilm gikk til danske Camilla Nielssons Democrats.

Se den komplette prisoversikten og les juryenes uttalelser på festivalens hjemmesider.