Halfdan Ullmann Tøndel vant Gullstolen i Grimstad – Itonje Søimer Guttormsen tok hjem Filmkritikerprisen

Lørdag ble vinnerne av den 39. kortfilmfestivalen i Grimstad kåret, i et fullsatt kulturhus ved Hestetorget i sørlandsbyen. Halfdan Ullmann Tøndel ble belønnet med hovedprisen Gullstolen for Fuglehjerter – en film som har høstet mye positiv omtale siden den hadde premiere i fjor sommer.

Vinneren av Gullstolen for beste norske kortfilm mottar 50 000 kroner fra Norsk filminstitutt og 50 000 kroner i produksjonsstøtte fra Nordisk Film Shortcut. Vinneren blir også norsk kandidat i nominasjonsprosessen til Oscar for beste kortfilm (les våre entusiastiske omtaler av Fuglehjerter her og her). Juryen bestod av Emily Doe, Even Hafnor, Kathleen McInnis, Kari Anne Moe og Maximilien Van Aertryck, og deres begrunnelse lyder slik:

Juryen deler ut Gullstolen til en film som gir oss et komplett, skarpt og humoristisk observasjon av menneskelig rasjonalitets tilkortkommenhet når kjønnskonvensjoner settes på prøve. Det fullendte og realistiske portrettet av et pars sexliv – særlig den sexpositive kvinnerollen er fremragende spilt av ensemblet. Vi utfordrer alle par til å se den! Gullstolen for beste norske kortfilm går til Fuglehjerter av Halfdan Ullmann Tøndel.

Hederlige omtaler gikk til If I Say No av Lia Hietala, og The Banisher of Thought av Andreas B. Leonardsen.

Terje Vigen-prisen gikk til filmen Tidlig morgen 26e januar 2011 av Jesper Brodersen. Den gjeve prisen er 10.000 kroner og en flott bronsestatuett (signert kunstneren Harald Oredam), samt et produksjonsstipend til en verdi av 50.000 kroner gitt av det Grimstadbaserte studio- og utleiehuset Equippe.

«Fuglehjerter»
«Fuglehjerter»

Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen var formann for filmkritiker-juryen (ellers bestående av May Synnøve Rogne og Ida Madsen Hestman), som var imponerte over bredden og kvaliteten i årets program, og samstemte om vinnerne. Filmkritikerprisen ble tildelt Itonje Søimer Guttormsen for Retrett, mens hederlig omtale gikk til Marius Myrmel for Frysninger (les vår omtale på Filmport).

Juryen ønsket også å nevne et knippe filmer som skapte begeistring og spennende, langvarige samtaler og diskusjoner i løpet av festivaldagene. Disse er: Dans for livet av Erlend Eirik Mo, Fuglehjerter av Halfdan Ullman Tøndel, Ingenting tar noensinne slutt av Jakob Rørvik, Sister Hell av Fredrik S. Hana og The Absence of Eddy Table av Rune Spaans.

Begrunnelsen for hederlig omtale til Frysninger:

Vinneren av juryens hederlige omtale er uredd vanskelige temaer. I et disiplinert og uttrykksfullt filmspråk, gis historien tyngden den fortjener, uten snarveier og spekulative grep. Filmen tar en uforutsigbar og rå vending, som avslører at det vante og trygge har blitt til noe destruktivt. Med et intimt kamerablikk, evner filmen å fange de sammensatte, såre følelsene i en overgrepssituasjon. Regissøren gjør det ikke enkelt for seg seg, men lykkes så godt at juryen får frysninger av å tenke på hvilke filmer han vil lage i årene fremover.

«Frysninger»
«Frysninger»

Begrunnelsen for Filmkritikerprisen til Retrett:

Vinneren av årets Filmkritikerpris er en egenrådig, intens film om tiden vi lever i. Den veksler uanstrengt mellom å være morsom og forstyrrende i sin skildring av en ung kunstnerspire som rammes av forventningspress og mister kontrollen over seg selv. Vedkommende forsvinner inn i en fremmedgjørende tankeverden, preget av et språk som ligner de underligste søknader og prosjektbeskrivelser, og brytes ned av forsøket på å realisere seg selv. Oslo blir en brutal kulisse for hovedpersonens famling; sjelden har vi sett hovedstaden fremstå mer truende og marerittaktig. Juryen er imponert over filmens idérikdom og blikk for detaljer, og mener dette er resultatet av et sjeldent grundig arbeid.

«Retrett»
«Retrett»

Gullstolen for beste norske dokumentar gikk til Dugma – The Button av Pål Salahadin Refsdal. Hederlig omtale ble tildelt Mannen fra Snåsa av Margreth Olin. Prisvinneren mottar 50 000 kroner gitt av Aftenposten. Juryens begrunnelse:

Gullstolen for årets beste dokumentar går til en film som på alle måter utmerker seg som særskilt dristig, både tematisk, kunstnerisk og gjennomføringsmessig. Med fare for eget liv søker filmskaperen å tilføre tredimensjonalitet og innsikt i noen av de kanskje mest ufattelige menneskelige mekanismer; hvorfor noen frivillig velger å sprenge seg selv i kampen for sin overbevisning. Filmen forholder seg upartisk til stridigheter vi til stadighet blir konfrontert med i mediene. Den gir oss dermed anledning til å kjenne på egen frykt, og i mange tilfeller også fordommer, for å kunne komme frem til de konklusjoner, den forståelse og også den innsikt som er helt grunnleggende i kampen for fred.

Prisen for beste musikkvideo på 15 000 kroner gikk til Karpe Diem – Lett å være rebell i kjellerleiligheten din av Kavar Singh. Hederlige omtaler fikk Anja – Echo av Aurora Gossé og Briskeby – Rookie Mistakes av Shaun Higton. Gullstolen for beste internasjonale kortfilm (50 000 kroner) gikk til Spår av Annica Carlsson Bergdahl og Gunnar Bergdahl. Hederlig omtaler ble tildelt I Was a Winner av Jonas Odell og Our Legacy av Jonathan Vinel i samarbeid med Caroline Poggi. Juryens begrunnelse:

Gullstolen for beste internasjonale kortfilm går til en film som på en nyskapende og poetisk måte underminerer selve dokumentarfilmens form. Dens fengslende bilder danner bakteppe for like fengslende historier, som er nøkternt og usentimentalt fortalt. Filmskaperne kaster lys over et traumatisk og alvorlig problem som sjelden er blitt tatt opp på like uventet vis. Filmen formidler et dyptfølt budskap om helt spesielle menneskelige forhold ved livets slutt.

«Dugma – The Button»
«Dugma – The Button»

Norsk filmforbunds fagpris (10 000 kroner) tildeles personen som representerer den beste faglige innsatsen blant de norske filmene i konkurranse. Vinneren ble Bård Farbu og Daniel Angyal for lydmiksen på filmen Tunnelen. Hederlige omtaler gikk til Campingliv av Annika Summerson for fotoarbeidet og Getting In av Stian Hafstad for klipp.

Dramatikerforbundets pris Timeglasset (10 000 kroner) deles ut til den eller de som har skrevet det beste manuskriptet til en kort fiksjonsfilm eller novellefilm i den norske kortfilmkonkurransen. Vinneren ble Kvinner&Cava, skrevet av Liv Karin Dahlstrøm og Thorkild Schrumpf. Hederlige omtaler gikk til Ingenting tar noensinne slutt av Jakob Rørvik og Vi kan ikke hjelpe alle av Nina Knag.

*

Les mer om årets priser og vinnere på Kortfilmfestivalens hjemmesider.