Grammy-nominasjonene for årets beste filmmusikk er annonsert

I går ble årets Grammy-nominasjoner publisert, og blant dem er det naturligvis egne kategorier for filmmusikk eller ‘visuelle medier’.

Det er forsåvidt positivt at kategorien omfatter andre visuelle medier enn filmmusikk, men det er verdt å spørre seg om dataspillmusikk og filmmusikk, for eksempel, er såpass forskjellig i uttrykk og bruksområder at de burde hatt hver sin kategori. I tillegg er en del av disse titlene fra 2011, da Grammy opererer med andre tidsrammer enn for eksempel Oscar-utdelingen.  Her er uansett de nominerte i kategorien Best Score Soundtrack for Visual Media:

The Adventures of Tinin: The Secret of the UnicornJohn Williams

The ArtistLudovic Bource

The Dark Knight RisesHans Zimmer

The Girl with the Dragon TatooTrent Reznor og Atticus Ross

HugoHoward Shore

JourneyAustin Wintory

Alle er filmmusikk, med unntak av sistnevnte som er et dataspill. Jeg har ennå ikke hørt Wintorys musikk, så det er vanskelig å kommentere kvaliteten på denne.

Jeg frykter at Grammy-utdelingen går i fotsporene til Oscar-utdelingen og gir prisen til Bources The Artist. Ikke det at det er et dårlig partitur på noen måte; det er glimrende stumfilm-pastisj. Men veldig originalt er det ikke, og jeg var lunken til filmen. Til gjengjeld likte jeg Hugo som film, men er på ingen måte noen Howard Shore-fan og synes musikken var ganske intetsigende i dette tilfellet. Jeg var likeledes begeistret for Tintin, og John Williams går sjelden feil (han får forøvrig sin 43. nominasjon her, og har 21 priser på hylla allerede), men av en eller annen grunn ble det litt for mye mickey-mousing og litt for lite å hekte seg ved i dette partituret. Da hadde jeg mye større sans for War Horse, som dessverre ikke ble nominert.

Da står det med andre ord mellom The Dark Knight Rises og The Girl with the Dragon Tattoo for min del.  De nye Batman-soundtrackene er interessante i kontekst, men ikke alltid like givende som album. Mye pauker, droner og drønn. Da har jeg større sans for Reznor og Ross’ musikk til Dragon Tattoo. Skitten elektronika med interessante teksturer og halvfete beats. Hvis jeg hadde kunnet bestemme, ville jeg gitt Grammy’en til dem.