Friluftens uhygge og norsk horror returnerer i fersk teaser til Villmark 2

Tolv år har gått siden regissør Pål Øie fikk sitt gjennombrudd med horrorfilmen Villmark, der Kristoffer Joners forferdede ansikt ble motivet for friluftslivets uhygge. Nå returnerer Øie med Villmark 2, og denne første teaseren indikerer en ny og intens runde grøss.

Det gjenstår å se hvordan oppfølgeren er knyttet til plottet og avslutningen i originalfilmen, men Villmark 2 vil uansett skille seg fra sin forløper ved at Joner nå er ute av bildet. Dessuten kan det virke som naturomgivelsene her vil spille en birolle, til fordel for et nedlagt sanatorium, som ifølge produsentens synopsis vil stå i sentrum for grusomhetene:

Et forlatt sanatorium står til forfall i en øde skog på fjellet. En eldre vaktmester lever der fremdeles, og passer på at ingen tar seg inn i den farlige bygningen. Fem kontraktsarbeidere har tatt på seg oppdraget med å spore den enorme bygningsmassen for miljøfarlig avfall før bygget skal rives. Over 300 rom og flere kilometer med rørgater skal gjennomsøkes i løpet av tre dager. Men jobben blir fort mer enn en jakt på asbest og kvikksølv når de tar steget inn i byggets skremmende fortid.

Selv om rollebesetningen denne gang er ny, med Ellen Dorrit Petersen og Anders Baasmo Christiansen i føringen, har Pål Øie med seg bl.a. fotograf Sjur Aarthun og komponist Trond Bjerknes fra originalfilmen, som i 2003 ble en enorm suksess med 155.000 solgte kinobilletter (VG).

Klippet nedenfor etablerer effektivt settingen for Villmark 2 og sanatoriumets arkitektoniske potensiale for uhygge (mørke ganger, trapper, kjellere, etc.), men som en teaser til en horrorfilm gjenoppfinner den på ingen måte hjulet på nytt. Kanskje nettopp derfor, gjennom velkjente virkemidler (tilsynelatende trivelig musikk innledningsvis, stilles opp mot gryende ubehag i bildene og skremmende lydeffekter), ser Villmark 2 ut som en horrorfilm vi kan forvente oss å bli skremt av. Enkelt og greit, og akkurat passe mystisk.

Teaseren styrkes visuelt av bildene som introduserer et nærvær av naturens fauna, representert av det døde reinsdyret, den stirrende uglen og det som med litt velvilje kan tolkes å være en slags en goblin-lignende trollskapning (se skjermbilde nedenfor). La oss håpe at Villmark 2 har enda flere elementer av denne sorten å by på, når filmen har norsk kinopremiere 9. oktober.

Se teaser-traileren og -plakaten her, samt noen frysbilder:

«Villmark 2»
Goblin-lignende trollskapning? Tiden vil vise.

«Villmark 2» «Villmark 2» «Villmark 2»«Villmark 2»«Villmark 2» Teaser-plakat