Første trailer til Bobbie Peers’ spillefilmdebut Dirk Ohm – avslutningsfilm på Kosmorama

Bobbie Peers ble første norske regissør til å vinne Gullpalmen, da han i 2006 tok hjem Cannes-festivalens prestisjetunge utmerkelse for kortfilmen Sniffer. Ni år senere kommer endelig hans spillefilmdebut Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant, som avslutter Kosmorama neste uke. Nedenfor kan dere se den første traileren.

At premieren på spillefilmdebuten kommer hele ni år etter at Peers fikk Gullpalmen (og hans status som et ubestridelig norsk filmtalent ble befestet), er sikkert hovedsaklig et resultat av tilfeldigheter. Opptakene til Dirk Ohm ble eksempelvis gjennomført allerede i 2013, så de to årene som har passert siden da har blant annet gått med til etterarbeid og det som antageligvis har vært distribusjonsstrategiske forskyvninger. (Filmen var opprinnelig oppført med romjulspremiere i 2014, før den ble flyttet til påsken 2015.)

Uansett: den ferske traileren nedenfor presenterer Dirk Ohm som et særegent forsvinningsmysterium (basert på en sann hendelse), med filmens tittelfigur – illusjonisten Dirk Ohm (spilt av den tyske stjernen August Diehl [Inglourious Basterds]) – i sentrum for en krimgåte som skaper uro i småbyen Grong. Klippet etablerer en snikende uhygge på effektivt vis, og flere elegante sekvenser skaper forventninger om at Peers har klart å videreføre sitt egenartede uttrykk til spillefilmformatet.

Påske er som kjent krimtid, og med denne traileren lykkes distributøren i å etablere en thriller-lignende sjangertilhørighet for Dirk Ohm. La oss håpe at filmen også besitter kvaliteter som beveger seg bortenfor plottets mysterium.

*

«Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant» «Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant» «Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant» «Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant» «Dirk Ohm - Illusjonisten som forsvant»