Eurimages-støtte til to nye norske filmer: Itonje Søimer Guttormsens Butterfly og Elle Sofe Saras Árru

Norske filmer viser gang på gang at de faller i smak hos Eurimages, Europarådets fond for audiovisuelle produksjoner, og i gårsdagens pressemelding fra Strasbourg ble det kjent at to nye tildelinger er gitt til prosjekter som går i opptak i 2024.

Med sin kritikerroste spillefilmdebut Gritt (2021) fikk regissør Itonje Søimer Guttormsen sitt definitive gjennombrudd, og hennes neste langfilm, Butterfly, er allerede på trappene. I mai kunne vi rapportere at Guttormsen og produsent Maria Ekerhovd fra Mer Film hadde fått et produksjonstilskudd på 10 millioner kroner fra Norsk filminstitutt (NFI) til Butterfly, og nå følger Eurimages opp med en fersk bevilgning på €385.000, som etter dagens valutakurs utgjør 4,5 millioner kroner.

Filmen følger to på hvert sitt vis skakkjørte søstre oppvokst i en charterresort på Gran Canaria. Etter 27 år returnerer de motvillig til barndomsøya fra Askim og Hamburg for å håndtere sin mors død, og får et halvferdig esoterisk retreatsenter i de canariske fjellene i hendene. Innspillingen av Butterfly starter til våren, og ryktene sier at profilerte navn blir å finne i rollebesetningen – men ingenting er foreløpig bekreftet.

Regissør Elle Sofe Sara sin spillefilmdebut, Árru, har også mottatt en betydelig bevilgning fra Eurimages i denne runden (€330.000), og med NFI sitt produksjonstilskudd før jul i fjor på 5 millioner kroner, gitt gjennom talentordningen Neo, er også denne klar for produksjon i 2024. Produsent Elisa Fernanda Pirir bekrefter til Montages at filmens internasjonale tittel blir The Answer is Land, og at Finland og Sverige er med som co-produserende land.

«Árru er en joikemusikal om Maia,» skriver NFI om filmen, «en reindriftsutøver og alenemor som kjemper mot ødeleggelsen av reinbeiteområdene deres. Mens kampen eskalerer oppdager Maia at lederen deres er en overgriper. Hun står ovenfor et vanskelig valg: Være stille og redde familiearven, eller si ifra og stoppe overgrepene?» Elle Sofe Sara er en prisvinnende regissør og koreograf fra Kautokeino, og Pirir ble nylig profilert av NFI som årets Producer on the Move i Cannes, like etter at hun i januar presenterte sitt nye produksjonsselskap Stær Film.

Montages gratulerer, og ser frem mot å følge både Butterfly og Árru etter hvert som filmene går i produksjon og til slutt blir premiereklare på norske kinoer, mest sannsynlig i 2025.