Erik Poppes Utøya 22. juli valgt ut til hovedkonkurransen i Berlin

Erik Poppes film Utøya 22. juli, om det tragiske terrorangrepet som rammet Norge i 2011, får verdenspremiere i hovedkonkurransen i Berlin.

Filmen blir vår første i Berlinalens hovedkonkurranse siden Hans Petter Molands Kraftidioten i 2014, og i hele festivalens historie er det kun syv norske filmer som har deltatt. Utøya 22 juli blir for øvrig Poppes tredje film i Berlin, etter Kongens nei (Panorama, 2017) og Schpaaa (Panorama, 1999). I dagens pressemelding fra Norsk filminstitutt uttrykker regissøren sin glede over å bli valgt ut til hovedkonkurransen:

«Dette er en anerkjennelse jeg setter svært høyt. Men det er en historie jeg ikke på noen måte eier selv. Den tilhører ofrene og de etterlatte fra dette politiske terrorangrepet. At filmen nå vurderes som kunstnerisk og faglig god er noe jeg deler med de som har hjulpet meg med å få filmen så virkelighetsnær som mulig, og som var tilstede på Utøya denne fatale dagen. Jeg vil også berømme de unge skuespillerne for en enestående innsats i et usedvanlig krevende prosjekt.»

I et program som på papiret virker underveldende (ikke så uvanlig for Berlinalen), får Poppes film gode muligheter til å gjøre seg bemerket. Fugler har hvisket oss i ørene at filmen lykkes godt med å finne den vanskelige balansen historien krever, og at den gjør inntrykk uten å være spekulativ.

Utøya 22. juli er skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig:

«Å skrive dette manuset er noe av det skumleste vi har gjort. Men da Erik ringte føltes det ikke som et alternativ å si nei, for filmen er et ærlig forsøk på å fortelle ofrenes historie. Kunstnerisk bearbeidelse av et av våre største nasjonale traumer er viktig og riktig, men vi har hele tiden vært klar over at det ville bli krevende. Derfor er denne anerkjennelsen først og fremst en lettelse.»

Skuespillere i filmen er: Andrea Berntzen, Elli Rhihannon Müller Osborne, Jenny Svennevig, Aleksander Holmen, Ingeborg Enes Kjevik, Sorosh Sadat, Brede Fristad, Ada Otilde Eide, Karoline Schau, Solveig Birkeland, Torkel Dommersnes, Daniel Sang Tran, Tamanna Agnihotri, Mariann Gjerdsbakk og Magnus Moen.

Tidligere har det blitt annonsert at den norske fjernsynsserien Heimebane skal vises på Berlinalen. Utøya 22. juli har norsk kinopremiere 9. mars.