Disse vant priser på Kortfilmfestivalen 2017 – Gullstolen til Strim av Aleksander J. Andreassen

Lørdag ble den 40. utgaven av Kortfilmfestivalen avsluttet, og da prisene ble delt ut i Grimstad var det kunstner og filmskaper Aleksander Johan Andreassen som ble hedret med hovedprisen Gullstolen for kortfilmen Strim. Regissør Egil Håskjold Larsen mottok på sin side Gullstolen for beste norske dokumentarfilm, for 69 minutter av 86 dager.

Vinneren av Gullstolen for beste norske kortfilm mottar 50.000 kroner fra Aust-Agder fylkeskommune (nytt av året; tidligere har prispengene kommet fra NFI), samt 50.000 kroner i produksjonsstøtte fra Nordisk Film Shortcut. Vinneren blir også en kandidat i nominasjonsprosessen frem mot prosessen som leder til Oscar for beste kortfilm. Juryen som belønnet Strim med festivalens fremste heder bestod av Henrik Martin Dahlsbakken, Itonje Søimer Guttormsen, Vegard Larsen, Enrico Vannucci og Lisa Ogdie. Her er juryens begrunnelse:

En film som starter i det lille, men som utfolder seg til noe langt større og makter å utfordre vår oppfatning av normalitet. Filmens hovedkarakter forholder seg til en særs konkret søken, og interagerer med mennesker i sitt lokalmiljø på en måte sjeldent forunt på film. Igjennom bevegelse uttrykker hun sin indre virkelighet i søket på sin savnede katt. Juryen gledes og imponeres over filmskaperens modige og befriende egenart.

Det ble også gitt to hederlige omtaler, til Rekonstruksjon av Even Hafnor og Lisa Brooke Hansen, og til The Committee av Gunhild Enger og Jenni Toivoniemi. I festivalens katalogtekst beskrives fortellingen i Gullstolen-vinneren Strim slik: «Sigrid er på leting etter sin savnede katt, Liv. Under letingen blir Sigrids indre monolog til en ytre i både handling og bevegelse. Hun kolliderer og ledes videre i møtene med sitt lokalsamfunn. Vil hun noensinne finne katten sin?» Hovedpersonen gestaltes av danseren Sigrid Marie Kittelsaa Vesaas, og filmen er tatt opp i Groruddalen, ifølge regissørens nettside.

«Strim»
«Strim»

*

Vinneren av Gullstolen for beste norske dokumentarfilm mottar også 50.000 kroner i prispenger, som i dette tilfellet er gitt av Aftenposten. 69 minutter av 86 dager skildrer en historie om flyktninger i vår tid: «I en sti av redningsvester, blant en folkemengde på flukt, kommer etterhvert en 3 år gammel jente til syne. Full av barnets energi og nysgjerrighet, med sin lille “Frost” ryggsekk, betrakter hun omgivelsene mellom hundrevis av voksne bukseben,» skriver Kortfilmfestivalen om filmen. Juryen, som bestod av Ketil Magnusson, Steen Johannessen og Lisa Haller, ga følgende uttalelse om vinnerfilmen:

Helt fra første sekvens ble vi imponert over regissøren visjon, som umiddelbart drar oss inn i en families emosjonelle og utmattende reise. Vakkert, stille og fokusert portretterer denne filmen på mesterligvis skjebnen og virkeligheten til mange. Filmen inspirerer til empati og solidaritet for de som søker om beskyttelse.

Juryen bød også på hederlig omtale til filmene Nowhere to Hide av Zaradasht Ahmed og Thank You for the Rain av Julia Dahr.

«69 minutter av 86 dager»

*

I tillegg til de to ovennevnte filmene, ble Gullstolen for beste internasjonale kortfilm gitt til The Geneva Convention av Benoit Martin, med hederlige omtaler til Small Town av Diogo Costa Amarante og Home av Daniel Mulloy. Prisen for beste norske musikkvideo gikk til Bronsegud av Stian Andersen og Erik Treimann for Kvelertak, med hederlige omtaler til Attitude problem av Thea Hvistendahl, Torgeir Busch og Kristoffer Klunk for Karpe Diem og Rett ned av Simone Hooymans for Building Instrument.

Filmkritikerprisen, delt ut av en jury bestående av tre medlemmer fra Norsk filmkritikerlag, gikk til kortfilmen Gutten er sulten av Kenneth Karlstad. Juryen bestod av Aleksander Huser, Nicolai Berg-Hansson og Emilio Sanhueza, og deres juryuttalelse lød slik:

Vinneren av Filmkritikerprisen er et realt knyttneveslag av en film. På svært suggererende vis utnytter den filmmediets fulle audiovisuelle kraft, samtidig som den overveldende formen aldri står i veien for innholdet – som heller ikke er uten sårhet og fine nyanser. Med pustberøvende bravur og en nærmest hallusinatorisk subjektivitet forteller filmen en klassisk historie på nyskapende vis, og tar oss med til et miljø vi ikke har sett mye av i norsk film. En på alle måter svært imponerende film, laget av en ung filmskaper vi utvilsomt kommer til å se mer av framover.

Hederlig omtale gikk til Granateple, regissert av Brwa Vahabpour.

«Gutten er sulten»
«Gutten er sulten»

De øvrige prisene som ble delt ut i Grimstad var som følger:

  • Terje Vigen-prisen: I det fri av Edvard Karijord og Bendik Mondal
  • Dramatikerforbundets Timeglass: Møterommet skrevet av Einar Sverdrup og Ellen Ugelstad, regissert av Ellen Ugelstad
  • Norsk filmforbunds fagpris: Trude Lirhus, for klippen av The Committee
  • Aust-Agder fylkeskommune ungdomspris: Hot Seat av Anna Kerrigan
  • Short-liste for mulig nominasjon til Amanda-prisen for beste kortfilm: Min Søster av Liv Joelle Barbosa Blad, Fanny av Halfdan Ullmann Tøndel og Strim av Aleksander Johan Andreassen

*

Mer informasjon om prisvinnerne og øvrige juryuttalelser kan man finne her.