Den legendariske, franske skuespillerinnen Jeanne Moreau er død

En av filmhistoriens mest ikoniske skuespillerinner er borte – Jeanne Moreau døde i dag 89 år gammel, i sitt hjem i Paris. Moreau spilte sentrale roller i filmer av regissører som Michelangelo Antonioni, Louis Malle, Luis Buñuel og François Truffaut.

Moreau hadde vært aktiv filmskuespillerinne i nærmere ti år før hun jobbet med Louis Malle i De elskende og Heisen til skafottet, begge fra 1958, men i disse og Truffauts Jules et Jim (1962) ble hun en personifisering av den franske nybølgen. Moreau var uavhengig, sensuell og cool – en melankolsk femme fatale. Mellom de nevnte, franske klassikerne spilte hun Marcello Mastroiannis ulykkelig kone i Antonionis mesterverk La notte (1961).

Etter disse rolleprestasjonene sto filmskaperne i kø for å jobbe med Moreau: Orson Welles, Luis Buñuel, John Frankenheimer og Jacques Demy, for å nevne noen av de mest prestisjetunge navnene. Hun regisserte selv tre filmer i perioden 1976-1983 uten at det la demper på skuespillerkarrieren; i 1982 spilte hun blant annet i Rainer Werner Fassbinders Querelle, en av fire rolletolkninger dette året.

Den franske presidenten Emmanuel Macron kalte Moreau «en filmlegende» på Twitter tidligere i dag – hun var en elsket skuespillerinne, som nå etterlater seg en svimlende filmografi full av viktige mesterverk.