Arthaus sikrer norsk kinodistribusjon for et knippe Cannes-titler

Cannes 2018: Distributøren Arthaus har sikret seg rettighetene til et knippe Cannes-filmer, både fra hovedkonkurransen og sideprigrammene.

Fra førstnevnte finner vi Alice Rohrwachers Lazzaro felice, som vant prisen for beste manus under utdelingen søndag, og som er blant våre favoritter fra årets festival (lytt til podkasten). Rohrwacher delte prisen med iranske Jafar Panahi, som nok en gang har trosset forbudet mot å lage film. Resultatet er den idiosynkratiske 3 Faces, som åpenbart hyller Panahis avdøde mentor, Abbas Kiarostami.

Nadine Labakis Capernaum har fått blandet mottagelse av kritikerne, men gjorde sterkt inntrykk på mange – inkludert Cate Blanchett & Co, som tildelte Labaki juryens pris. Mange var svært forundret over at samme jury ikke gav noen utmerkelse til Lee Chang-dongs Burning (som mottok FIPRESCI-prisen og satt ny rekord for Screens sagnomsuste «grid»), men heldigvis har ikke dette påvirket filmens sjanser for norsk kinodistribusjon – som nå er sikret, takket være Arthaus.

Arthaus har også kjøpt inn Benedikt Erlingssons publikumsfavoritt Kona fer i strid, som ble presentert i sideseksjonen Kritikeruken.

Det er ennå uvisst når filmene vil få premiere på kino, men vi spår at mange av dem først vil bli vist under Bergen internasjonale filmfestival og Film fra sør i høst.