Amandusfestivalen kan se tilbake på en løfterik årgang – her er prisvinnerne

I år har Amandusfestivalen og Studentfilmfestivalen på Lillehammer funnet sammen for å lage et mer ambisøst arrangement med en bredere målgruppe enn tidligere. I dag kan Amandus – Lillehammer internasjonale studentfilmfestival se tilbake på en vellykket og løfterik årgang.

Det krever mye arbeid å avvikle en festival, og for Amandus-ledelsen er utfordringen særlig stor, ettersom festivalens stab består av studenter (fra henholdsvis Kulturprosjektledelse og Film- og fjernsynsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet) som byttes ut hvert eneste år. Altså er det svært få av festivalarbeiderne som har muligheten til å høste av erfaringer. Ved noen anledninger merket nok både festivalens gjester og publikum at det gikk vel fort i svingene, men jevnt over var det imponerende hva Amandus har fått til med relativt begrensede ressurser.

Montages bidro som tidligere år med innledninger og intervjuer, samt et spesialkuratert sideprogram, bestående av In the Mood for Love (Wong Kar-wai, 2000), Paranoid Park (Gus Van Sant, 2007) og Catch Me If You Can (Steven Spielberg, 2002). I tillegg ledet vi en uformell panelsamtale, en slags «live-utgave» av Filmfrelst, med festivalens gjester: Eskil Vogt, Siri Seljeseth, Patrik Syversen, Izer Aliu, Gary Cranner og Henrik Martin Dahlsbakken.

Under finner du årets prisvinnere. Ung/Junior-juryen bestod av henholdsvis serieskaper og komiker Siri Seljeseth, filmfotograf Anna Myking og Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen, samt de to unge, svenske filmskapere, Linnea Åkerman og Henrik Dahlbring. Student-juryen bestod av regissør og manusforfatter Eskil Vogt, Madeleine Ekman, som arbeider som produsent i Zentropa Sverige, Annika Aschberg, fotostudent ved Den danske filmskolen, og Toni Ilo, som studerer lyddesign ved ELO Filmskole ved Aalto University.

Vi vil for øvrig benytte anledningen til å anbefale Amandusfestivalens nye blogg, Amandus Input, drevet av studenter ved film- og fjernsynsvitenskap på Høgskolen i Innlandet.

*

Amandus STUDENT, beste lyd: Finite, Marius Rolfsvåg.

Amandus STUDENT, beste klipp: To Meet in a Car, Mali Galaaen Røsseth.

Amandus STUDENT, beste kinematografi: I det fri, Edvard Karijord og Bendik Mondal.

Amandus STUDENT, beste regi: Neverland, Håvard Fandrem.

Amandus STUDENT, animasjon: My Plastic Menagerie, Touraj Khosravi.

Amandus STUDENT, dokumentar: Husker du meg?, Ragnhild Nøst Bergem.

Amandus STUDENT, fiksjon: Forfalne, Ole Sebastian Kass.

Amandus UNG, beste klipp: Dette er året, Sunniva Bjørkeslett.

Amandus UNG, beste kinematografi: Still ingen spørsmål, Hanna Suni og Iver Jensen.

Amandus UNG, musikkvideo: The Analog Affair – Feel Your Fire, Hanna Suni og Iver Jensen.

Amandus UNG, animasjon: Dette er ein blobb, Matias Seip og Rasmus Aarskog Sætersdal.

Amandus UNG, dokumentar: Wenches tacobaguette, Ulfur Eyjolfsson og Sunny Sharma.

Amandus UNG, fiksjon: Still ingen spørsmål, Hanna Suni og Iver Jensen.

Amandus UNG, ungdommens valg: Nebula Blues, Mone Frogg Hansen.

Amandus JUNIOR, beste film: Badass, Åsne Sturlasdatter Eckhoff, Inger Emilie Johnsen, Jone, Ulfsnes Risan, Jonathan Antonio.