Æres-Oscar 2022 gis til Liv Ullmann, Samuel L. Jackson og Elaine May

Neste års Oscar-utdeling finner ikke sted før 27. mars 2022, men allerede nå vet vi at en norsk filmskaper vil motta en statuett – Liv Ullmann er nemlig offentliggjort som en av neste års mottagere av en Æres-Oscar.

Med dette blir Liv Ullmann den tredje norske innehaver av en Oscar – fra før har Thor Heyerdahl (i 1955, for beste dokumentar) og Torill Kove (i 2007, for beste animerte kortfilm) vunnet prisen. I sistnevntes kortfilm, Den danske dikteren, hadde for øvrig også Ullmann fortellerstemmen – og med to nominasjoner i kategorien for beste skuespillerinne på 1970-tallet (for henholdvis Utvandrerne i 1973 og Ansikte mot ansikte i 1977) er hun utvilsomt å regne som vår mest Oscar-belyste filmpersonlighet.

Disse hedersprisene pleide å være en høyt elsket del av Oscar-showet, da det ga tv-publikummet en yndet anledning til å kjenne vekten av filmhistorien og se noen gamle helter motta salens hyllest og gi det som ofte var særlig minneverdige takketaler.

Æres-prisene har dessverre siden 2009 blitt delt ut av Akademiet på en egen, separat prisutdeling – Governor Awards – og til vinteren vil det skje 15. januar 2022. Ved siden av Ullmann blir også skuespiller Samuel L. Jackson og regissør Elaine May hedret med samme Oscar-statuett, og skuespiller Danny Glover vil på samme seremoni motta Akademiets Jean Hersholt Humanitarian Award.

Vi gratulerer Liv Ullmann med det som er en høyst fortjent Oscar-pris, for lang og tro tjeneste i filmkunstens navn!