Et skritt nærmere norsk Oscar-nominasjon: Joachim Trier og Verdens verste menneske på kortlisten

Oscar-akademiet offentliggjorde i kveld sine kortlister for kandidater til nominasjon i en rekke kategorier, og med norske øyne knyttet det seg størst spenning til om Verdens verste menneske ble valgt ut blant 15 på kortlisten for Beste internasjonale film.

Og gledelig nok: det ble den. Ved siden av både det danske (Flukt), det islandske (Lamb) og det finske (Sovekupé Nr. 6) bidraget sikret Joachim Trier & Co. seg den viktige plassen på listen over filmer som nå vil bli vurdert av Akademiets medlemmer for en mulig nominasjon.

Her er alle de femten filmene:

Austria, “Great Freedom”
Belgium, “Playground”
Bhutan, “Lunana: A Yak in the Classroom”
Denmark, “Flee”
Finland, “Compartment No. 6”
Germany, “I’m Your Man”
Iceland, “Lamb”
Iran, “A Hero”
Italy, “The Hand of God”
Japan, “Drive My Car”
Kosovo, “Hive”
Mexico, “Prayers for the Stolen”
Norway, “The Worst Person in the World”
Panama, “Plaza Catedral”
Spain, “The Good Boss”

Ved første øyekast avslører denne listen også en skandale: Julia Ducournaus Gullpalme-vinner Titane er utelatt. Filmen var det franske bidraget, i et år der mange stilte spørsmål ved om en såpass kompromissløs film ville bli akseptert av det (tross alt) konservative Akademiet. Og her fikk nok kritikerne av den franske utvelgelseskomiteen rett. Kanskje ville Céline Sciammas Lille mamma sikret en plass på kortlisten?

Montages gratulerer alle de involverte i Verdens verste menneske, som nå altså er et skritt nærmere en mulig Oscar-nominasjon i 2022.