Filmfrelst #423: The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Francis Ford Coppolas tre Gudfaren-filmer (1972, 1974, 1990) vises fra og med torsdag 18. august – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek. (De ulike Gudfaren-visningene er spredd utover høsten.)

*

I denne podkastepisoden ser vi nærmere på Francis Ford Coppolas nyreviderte versjon av Gudfaren 3 (1990), som har fått tittelen The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone.

Gudfaren 3 er ofte referert til som en av «tidenes mest skuffende filmer», ene og alene fordi den ble gitt den umulige oppgaven å følge opp og avslutte historien fra de høyt elskede forgjengerne (over femten år senere). I 2020 restaurerte regissør Francis Ford Coppola filmen, der han ga den en ny omgang med saksen i klipperommet for å omstrukturere biter av fortellingen, forbedre tempoet og justere overganger mellom scenene.

Det viktigste med denne påkostede relanseringen er imidlertid at Coppola løsriver den fra Gudfaren (1972) og Gudfaren 2 (1974) ved å understreke at den alltid var tenkt som en epilog eller koda.

Vi har sett denne nye versjonen, og diskuterer hvorvidt 2020-remiksen Coda endrer vårt syn på Gudfaren 3. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Sveinung Wålengen.

God lytting!