Filmfrelst

Filmfrelst #170: 90-tallets 100 beste filmer – del 4

Montages’ kåring av 90-tallets 100 beste filmer har nå kommet til sin slutt, og i denne fjerde og siste delen av podkasten om listen, diskuterer vi filmene fra 25. til 1. plass.

I alt har vi publisert fire deler av denne podkasten om 90-talls-kåringen, med 25 filmer omtalt i hver episode. For ordens skyld, her er linker til artiklene med filmer som diskuteres i denne siste episoden:

Da vi for fire år siden diskuterte 00-tallets beste filmer på Filmfrelst (og garanterte at det ble «minst 10 år til neste gang vi tar opp lydbok podkast i dette lengdeformatet»), opplevde vi at episodene ble smått legendariske, nettopp grunnet den episke lengden. På oppfordring fra lytterne våre, har vi ikke holdt igjen denne gangen heller – tvert imot har vi dratt strikken enda litt lenger. (Lytt til de to første episodene her og her.)

Samtalen om 90-tallets beste filmer avsluttes i denne episoden – vår lengste til nå, med sin 12 timers varighet – og panelet består også denne gang av Martin Sivertsen, Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Sveinung Wålengen og Thor Joachim Haga.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 21 kommentarer

 1. fredrik. a sier:

  Damn! Gutta er crazy. I One Take eller «juks» ala Birdman?

 2. 12 TIMER!? Togturen Oslo-Bergen er jo bare syv timer lang… Jaja, får vel bare starte! (Neida, dette er sykt kult. Gleder meg)

 3. Episoden er nå ute på iTunes! (Takk for kommentarer, Kjartan og Øyvind.)

 4. sindre sier:

  12 timer faktisk. Helt greit, og jeg digger det. Mye fantastisk lytting i vente..

 5. John Martin Roaldset sier:

  Apropos the Matrix som «mote»; jeg hadde en bisarr opplevelse på en nattklubb i Vilnius for halvannet år siden. Ingen skinnfrakker eller solbriller, men soundtracket dundret over anlegget mens den ikonoiske koden og klipp fra filmen rullet over storskjermer i hele lokalet.

 6. Asle Thu sier:

  Så fint å høre slutten av 90-talls kåringen deres. Det har vært en fin reise på mange språk gjennom et fint tiår. Hvis dere gjør det samme med 80-tallet blir det fint for det er et tiår som betyr mye for meg. Takk for at dere lager filmfrelst. Det er så kjekt å høre på dere for dere kan så mye om film. Og det er fint at montages-leserne kan benytte seg av ekspertisen deres. Dere gjør en god jobb. TAKK

 7. Filmfrelsts store mesterverk er endelig komplett!

  Elsker de lange podcastene! 12 timer er akkurat passe :)

  Det hender ofte at jeg får en sterk trang til å bryte inn i samtalen deres. Jeg tar meg selv i å skrike ut(for meg selv) mine egne meninger om enkelte filmer dere snakker om. Dette skjedde også underveis i denne podcasten, når dere snakket om «Goodfellas». Jeg lurer på hvorfor «Mean Streets» ikke ble nevnt som en forgjenger til filmen. Er det ikke i denne gjennombrudds filmen at Scorsese først portretterer denne typen karakterer(gangstere) på en slik intim og relater bar måte? Er jeg på villspor når jeg tenker at man kan finne noe av den samme typen musikalske, energiske, Kenneth Anger inspirerte formen i Mean Streets?
  Jeg elsker Goodfellas og ville puttet den nesten like høyt på egen liste, men for meg er ikke filmen særlig innovativ. Har jeg misforstått?

 8. Jonas Bergstrøm sier:

  Jeg må bare få takke for en utrolig flott kåring av 90-tallets 100 beste filmer. Det har vært både givende og gøy å følge både listeartikklene, samt pod-castene! Jeg har ved flere anledninger gledet meg i uker til nye oppdateringer. Tusen takk for den enorme innsatsen som er nedlagt! Jeg vet at jeg ikke er alene når jeg sier at det settes stor pris på det arbeidet som ligger bak. Det er nesten noe sørgmodig over at listen nå er fullendt og at siste pod-cast er hørt. Må si jeg gleder meg noe så kolossalt til 80-tallslisten, og jeg har bedt til høyere makter om at den listen allerede kan ferdigstilles til vår 2016 (eller enda før for den saks skyld). Tør jeg drømme om en 70-tallsliste en gang i fremtiden også? ;)

  Uansett; Tusen takk!

 9. David sier:

  Har nå kommet meg frem til diskusjonen av Crash i deres episke podcast. Er selv en stor Cronenberg-entusiast og husker fremdeles debatten som raste i media da filmen skulle hatt premiere i 1996. Det ble mange interssante diskusjoner ut av filmen, noen gode, andre mindre gode, så sånn sett så må man jo si at Cronenberg oppnådde ganske så mye med filmen sin i Norge – selv om den ikke ble vist på kino i Oslo.

  Klarte å google meg frem til dette sagnomsuste Cronenberg-intervjuet. Det var ikke et radiointervju, men et TV-intervju som gikk på Fredrik Skavlans talk-show «Absolutt». Legger ved en lenke:

  http://tv.nrk.no/serie/absolutt/XNRK04001096/10-09-1996

  Og jeg er enig i hva dere sier. Tenk så utrolig det ville vært å få Cronenberg og Moreus Hansen til å møtes! Neste år er det 20-års jubileum. Noen MÅ jo få dette til!

 10. Asle Thu sier:

  Nå har jeg hørt igjennom hele 90-talls listen, og det er en reise på mange språk. Men det er ingen tvil om at dere har fått med de beste filmene fra det tiåret. Det hørtes ikke ut som dere hadde lest boken nattsvermeren er basert på, men det har jeg og den er veldig bra. Har dere sett red deagon? Den er også basert på en bok og Thomas Harris har skrevet begge.

 11. Anders Haavie sier:

  Fantastisk bra jobba. Gud bedre. 12 timers podcast er imponerende. Veldig veldig veldig gøy. Jeg er generelt enig i utvalget av filmene dere har gjort, selv om rekkefølgen kunne diskuteres. Det er også endel filmer som jeg så på 90tallet som jeg faktisk hatet, men som jeg helt sikkert burde sett igjen. (Jeg må innrømme at jeg hatet Heat da den gikk på kino. Jeg bør se den igjen skjønner jeg).

  Kunne vært ok å lagt inn chapters på podcasten, slik at man lett kan hoppe til neste film, om det er noe man vil skippe, eventuelt sover til podcasten for så å våkne igjen 5 timer senere.

 12. Thomas Frydenlund sier:

  Når kommer albumet «Lars Ole Kristiansen nynner sine filmmusikk-favoritter» ?

  Forøvrig knall podcast – jo lengre, jo bedre!

  • Haha – et meget godt poeng. Hadde jeg vært i besittelse av skjulte opptak fra diverse (ikke-offentlige) filmdiskusjoner + klippet det sammen med et par dusin Lars Ole-øyeblikk fra Filmfrelst-arkivet, tror jeg vi kunne gitt ut et høyst subversivt mashupstykke av (film)musikk. (Remixen blir selvfølgelig da gjort av Pet Shop Boys.)

   Om ikke du allerede har hørt den, Thomas, kan jeg varmt anbefale episode nr. 20 av Thor Joachim Hagas filmmusikpodkast ‘Celluloid Tunes’, der Montages-redaksjonen er gjester, og fokuset er våre 5 favorittsoundtracks. Mye nynning der å glede seg over. :)

  • LOL. Jeg lover herved en Limited Edition i papp.

 13. Åh, så mye jeg hadde gitt for en COUP DE CŒUR av Nattsvermeren! Er alene i kommunen min om hvor fantastisk og severdig denne filmen er. Hadde vært fint å lese mer om tankene deres på den.

 14. Tore Andre Øyås sier:

  Klart «Nattsvermeren» er et mesterverk. Noen som betviler dette altså?! Man kan jo først sette begrepet ‘mesterverk’ i kontekst og i mening selvsagt, men at denne filmen klarer frembringe så unike og sterke følelser i oss seere er for meg i hvert fall mer enn godt nok i denne sammenheng. Filmatisk og filmteknisk er den enkel, joda, men dette drar den jo på ingen måte ned, så…. klar den er et mesterverk når en hel verden reagerer som de gjør/gjorde på den.

 15. Mads sier:

  Når kommer B-siden av denne podkasten med alle 101. plasser?

 16. Sondre Rua Dokken sier:

  Tusen takk for alle timene dere har lagt ned i dette prosjektet. Det har vært en opplevelse å få høre alt sammen. Jeg håper dere har tid og overskudd til å ta for dere 80-tallet. Filmfrelst har tatt podcast til et nivå hvor det prioriteres gåturer med det på øret fremfor tv-serier. Takk

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>