Filmfrelst

Filmfrelst #37: Topp 100 – del 2/2


Denne episoden av Filmfrelst konkluderer vår nedtelling av de 100 beste filmene fra det siste tiåret, og nå er det altså de øverste 50 filmene på lista som skal til pers.

Det er fullstendig valgfritt å høre gjennom forrige episode først, der vi går gjennom plassering #100-51. Men så er det vel strengt tatt også like valgfritt å høre gjennom denne episoden. Uansett, det du nå altså kan velge å høre er en samtale på et unevevnelig antall timer rundt det Montages-redaksjonen har kanonisert som det ypperste av det ypperste innen film fra det siste tiåret; vi garanterer mye heftig filmdiskusjon, mange gode filmtips, og en ganske høy sannsynlighet for at mp3-spilleren din går tom for batteri før du når førsteplassen på lista vår.

Deltakere: Eirik Smidesang Slåen, Kari Petronella Finstad, Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Martin Sivertsen.

God lytting!

P.S. Om denne fila skaper litt teknisk trøbbel, og du f.eks sliter med å laste den ned eller streame den, kan du forsøke å laste ned MP3-fila direkte.

P.S.S. Vi kan forøvrig berolige våre faste lyttere om at kommende episoder av Filmfrelst vil bli servert i mer humane porsjoner, nå som Topp 100-spesialen våre er unnagjort.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 42 kommentarer

 1. E sier:

  7 timer :D

 2. F sier:

  Veldig irrelevant, men hvordan vet dere i begynnelsen av podcasten hvor lang sendingen blir? :)

 3. Øyvind Nilsen sier:

  aiaiai:) 7 timer, gleder meg.

 4. F: Det vet vi ikke. Katarsis for cinefile, det tar den tid det tar. God fornøyelse!

 5. nils sier:

  får bare hørt de første 2 timene av podcastet! Er det en feil? Vil høre resten. Fikk ikke hørt mer enn det helt fram til reprise.

 6. Bjørn Amundlien sier:

  Lasagna!

  Nå skal det innrømmes at jeg flyttet markøren til det var «bare» 90 minutter igjen, da 7 timer er litt drøyt å innta på sengekanten en søndag kveld. Så jeg kom midt inn i Mullholland Dr.-pratet, og fikk med meg topp 5.

  Jeg tror vinneren kan vitne om et høyt nerdenivå i redaksjonen, som man kan ha ant i graden av oppmerksomhet dedikert til prosjekter som Avatar, eller animasjonsfilm og fantasy-/sci-fi-generelt her på siden. Uansett er det bra nerdete å lage en podcast på 7 timer, hehe… Det er også et relativt stort fokus på amerikansk film, filmer som Amelié er veldig typiske «europeiske alibier» i sånne sammenhenger (min favorittfilm fra tiåret, Werckmeister Harmonies, var litt langt nede synes jeg, men det hørtes ut som flere hadde planer om å se den…) – jeg synes Amelié er en elegant formlek, men har liten resonnans sammenlignet med det regissører som Tarr, Dardenne, Dumont, Denis, Yang, Zvyagintsev osv. hoster(/t) opp. Uansett er dedikasjonen ganske formidabel, og det er gøy å høre på, selv når det av og til bare er fem minutters monologer som egentlig bare sier at «filmen er bra» – men ord blir jo fort fattige.

 7. F: Antageligvis legger Martin inn forprat etterpå når alt er spilt inn.

 8. Martin Larsen sier:

  Overrasket over at Upperdog er den som trekkes ut som det sorte fåret fra Topp 10-listen til rushprint, den er da tross alt milevis bedre enn f.eks Sønner og Erik Poppe-skit.

 9. Lasagna! Har sittet sammenhengende i 4 timer nå i sofaen :) Bra liste!

 10. Lasagna! Det har vært deilig å bruke 7 timer av dagen på å høre entusiastisk og kunnskapsrik snakk om mange fantastiske filmer (selv om jeg både er enig og uenig i det som sies). Storartet!

 11. Marius Engen sier:

  Lasagne! Det var virkelig en fryd å høre på denne historiske podcasten. Det var en god «lydbok» å høre på mens jeg spilte Mass Effect 2. Hehe. Bra jobbet og Filmfrelst må være den beste norske podcasten!

 12. Lasagna!

  Jeg skjønner at jeg har noe stort i vente med There Will Be Blood, som rett og slett hadde gått meg hus forbi.

  Også er det litt morsomt at man har så forskjellig smak. Nesten ingen av mine aller største favorittfilmer fra dette tiåret figurerte på listen. Filmer som har betydd ekstremt mye for min filmoppvåkning. Som for eksempel de fleste filmene til Christophe Honoré som jo er fantastiske (i min mening)! Jim Jarmusch er ikke representert, Mike Nichols (Closer)? På min personlige toppliste ville også Mister Lonely av Harmony Korine befunnet seg, (men den forstår jeg jo i og for seg godt at dere ikke har med), 2046, Steve Zissou, mer Miyazaki, Kaurismäki. MEN man har da forskjellig smak.

  Jeg ble forøvrig også litt forundret over LOTR på 1ern.

  Ellers en ekstremt god og underholdende liste og disse 11 timene har vært fornøyelige!

  PS: The Auteurs har en flott avdeling dedikert til det beste fra tiåret her, her kan man også være med på å stemme i en kollektiv liste: http://www.theauteurs.com/best_of_the_decade

 13. viktor sier:

  Kunne dere ikke lage en liste over de 100 beste filmene gjennom tidene?

 14. Thomas Frydenlund sier:

  Lasagna!

  NSB’s punktlighet gjør at 7 timer går unna ganske fort!

 15. Heitmann sier:

  Noe jeg savnet her var hvilken av ringenes herre filmene dere setter høyest opp og hvorfor? Personlig setter jeg Ringens Brorskap øverst. Etter min mening så er skildringen av The shire det vakreste som noen gang er skildret, blås i Minas Tirith, blås i Rivendell, The shire overgår alt. Jeg vil også si at Sean Bean spiller sin utvilsomt beste rolle som Boromir og jeg vil tørre og påstå at han også spiller skjorta av Viggo Mortensen, noe folk sikkert vil flå meg for.

 16. Robert Bergsvik sier:

  Fantastisk bra folkens!

  Sitter på lesesalen nå og pensum er forlengst lagt til side! :-D

 17. Erik Vågnes sier:

  Dere er veldig romantiske alle mann (noe som jeg egentlig liker). Mye prat om hjertet og hvordan man blir grepet, slått i bakken osv. Dette er egentlig ikke kritikk, men jeg skulle ønske dere inkluderte noen som var litt mer nøktern og kanskje var litt mindre opptatt av karakterer og historie som dere er. Føler dere overser/unnlater å prate om formalistiske grep og underliggende ideer og symbolikk i filmene som hadde vært interessant å fått med. Føler det hadde vært litt mer «balansert» på denne måten.

  Og å kritisere Coen-brødrene for å bruke karikerte karakterer er litt misforstått. Det hadde vel vært mer interessant å diskutere hvorfor de har latt drapsmannen fremstå som så karikert. De har jo alltid vært opptatt av å spille på veletablerte tablåer, helst fra 40-50talls hollywood. De har alltid en litt selvironisk snert i filmene sine, og No Country er intet unntak. Drapsmannen skal være litt morsom og karikert.

 18. Eplekake-fan sier:

  7 timer er bare toppers. Bare good news spør dere meg… Digg å ha liggende på ipoden. Fortsett gjerne med andre slike lange prosjekter.

 19. Flu sier:

  Lasagne. Takk for 7 hyggelig bakgrunnsbabbel til arbeidet. Underholdende -i den forstand at det er morsomt å høre skvalder om filmer jeg liker, men også engasjerende å merke at man er uenig i en del av valgene. (Kill Bill? Lost in Translation? Skyt meg!) Det er som vanlig fin dynamikk i gruppa. Lars Ole som febrilsk leter etter adjektiver er ubetalelig.

 20. Eplekake-fan sier:

  Et par idèer: Kunne ikke dere lagd en podkast der dere presenterer hver deres topp 10 personlige favorittfilmer noen sinne? Utrolig vanskelig men kunne vært vanvittig interessant. Og en annen idè: Lag en egen podkast der dere snakker om Mulholland Drive siden den var på #1 på 00-tallets beste filmer. Mye man kan ta tak i når man snakker om den filmen. Sikkert mye forskjellige tolkninger blant dere i filmfrelst. Jeg så den nettopp for 3 gang og syns den er vanvittig bra og spennende uten å egentlig forstå den som en helhet.

 21. Eplekake-fan sier:

  Beklager. Den var selvsagt nr 5 på lista deres.

 22. Erik: Takk for fin kommentar, det er interessant å høre at du etterlyser en mer nøktern stemme i samtalen vår. Men jeg er usikker på om nøkternhet er elementet som savnes. Kanskje handler det vel så mye om disse to podkastenes innhold; en toppliste. Å snakke om «formalistiske grep og underliggende ideer og symbolikk i filmene» er definitivt noe som vi strekker oss etter – men kanskje ikke i så stor grad i denne samtalen om Topp 100. Her har vi å gjøre med hundre filmer valgt ut fra tusenvis fra forrige tiår, og det er vanskelig da å unngå at entusiasme og hyllest blir sentralt for samtalene (samtidig som hver film ikke kan ta opp for mye tid). I Filmfrelst generelt aspirerer vi til å dykke dypt nok til å inkludere grundige analyser av filmenes mange aspekter, som f.eks. i episoden om «Antichrist». (Og da blir også flere av oss nøkterne i stilen, om nødvendig.)

  Flu: He-he, det der er nok dette kommentarfeltets vittigste kommentar: «Lars Ole som febrilsk leter etter adjektiver er ubetalelig.» Men ikke like ubetalelig som når han har funnet frem til dem! :)

 23. Erik Vågnes sier:

  Ser den, Karsten. Antichrist-episoden er strålende og det beste dere har gjort, spør du meg. Skjønner at det blir litt annerledes med akkurat denne podcasten. Likevel er jeg litt forundret over at ingen trekker frem noen øyeblikk eller bilder/sekvenser i filmene som har betydd noe for dem. Slike ting kan krydre litt samtalen og kanskje gjøre det litt mer konkret.

  Men, det er jo bare småpirk: Stå på, og ikke vær redd for å lage andre lange podcaster!

 24. Espen Nomedal sier:

  Lasagne, selv om jeg har en helt annerledes topp ti over tiåret som nettopp gikk forbi, enn Montages’ liste, betyr ikke det at dette ikke var morsomt å høre på! :-)

  Syntes Eplekake-fan har en spennende forslag; én podcast hvor dere presenterer deres personlige preferanser innenfor film, favorittfilmer gjennom tidene eller et eller annet… Tenkte faktisk på dette mens jeg hørte på denne podcasten, for dere snakker så enthusiastisk om enkelte filmer.
  Vet at noen av nettstedets stabb har theauteurs linker og at det står små historier om filminteressen på profilene av stabben, men én podcast om nettopp dette syntes jeg hadde vært knall!

 25. Martin sier:

  Lasagne. Veeeldig stas å høre altså. Takk! ..jeg må virkelig se Lost in Translation igjen.. for en film! Igjen, takk for at DERE ville gjøre det.

 26. Øyvind Nilsen sier:

  Lasagne:) supre greier, skal se de topp 10 filmene jeg ikke har sett først og de jeg har sett skal jeg se om igjen.

 27. Anders Prytz sier:

  Med fare for at husken min feiler litt i forhold til de 100 filmene, savner jeg ihvertfall en del filmer… Hvor ble det av f.eks. «Big Fish», «Vår, sommer, høst, vinter…. Og vår»?

  Og er det ikke veldig merkverdig at Clint Eastwood ikke er representert i det hele tatt på top-100? Med sitt sterkeste 10-år med filmer som «million Dollar Baby», Gran Torino, Changeling, og tvillingfilmene «Letters from Iwo Jima» og «Flags of our fathers». Fyren har jo laget flere knallfilmer i løpet av de siste ti årene enn hva de fleste regissører klarer å få laget i løpet av hele karrieren..?

 28. Anders Prytz sier:

  Glemte å slenge med at jeg har kost meg glugg ihjel med podcastene og det står virkelig respekt i å klare å gjennomføre disse to podcastene som jeg virkelig har satt pris på!! Gleder meg til 2020 ;-)

 29. Selv skulle jeg gjerne hatt både «Big Fish» og «Changeling» på listen, men ingen nådde opp. Tror mange av stemmene til både Burton og Eastwood spredde seg over såpass mange filmer at ingen nådde opp, grunnet innbyrdes forskjellige favoritter blant oss som stemte. Samme skjebne rammet jo stakkars Danny Boyle, som det jo på mange måter er helt absurd at ikke er representert her…

 30. Hva heter den dokumentarfilmen om «Ringenes Herre-hysteriet»?

 31. Mener du den vi har laget? Isåfall er det Ringens Disipler.

 32. Ja, det var den :) Den må jeg se!

 33. Magnus Eide sier:

  Lasagne!
  Nå har jeg hørt gjennom topp 100 1 og 2 som min introduksjon til Filmfrelstpodcasten og føler jeg fortjener en kake. Har ved mange anledninger hatt lyst til å rive opp en portal i tid, sted og rom for å kvele dere når jeg har vært uenig med det dere sier, men oftere blir jeg frustrert når jeg føler at jeg har noe selv å tilføye som dere glemmer, eller når dere ikke påpeker det jeg selv synes er åpenbart med en film.
  Topp 100 har blitt en fin liste som har inspirert meg til å se en god del film som tidligere har gått meg hus forbi, og også hisset meg opp nok til å se om igjen en del filmer.

  Man skulle kanskje tro jeg var mett på filmfrelst nå, men jeg vil ha mer, mer spesifikt filmåret 1999, men den finnes ikke på itunes lenger og de nedlastbare versjonene her på nettsiden stopper etter 15 eller 17 minutter.
  Er det mulig å få tak i den andre steder.

 34. Magnus Eide sier:

  Nevermind, det var noe galt med min nedlasting og ikke tilgangen til podcasten, har fikset det nå og jeg har fått tilgang på hele fila.

 35. Flu sier:

  Martin nevnte en eller annen internett-side der man kunne klikke seg fram til favorittfilmene sine eller noe? Hva var det for noe?

 36. Han siktet nok ganske sikkert til http://www.flickchart.com

 37. Mr Film sier:

  Lasagna!
  Fortsett det strålendes gode arbeidet! :-)

 38. Fredrik Heim sier:

  Hohoho, dette er faktisk ganske fantastisk. Jobber 12-timers skift, hørte på denne og tiden har aldri gått fortere. Dere gjør et fantastisk arbeid, stå på videre!

 39. M-L sier:

  Strålende episode! Kan vel oppsumere med at Lars Ole liker å grine ;)

 40. Svankmajer sier:

  Wow. Hadde aldri trodd jeg kom til å høre hele denne 11 timers podcasten, men det skjedde, omså litt sent. Spennende å høre på meninger, og det var mange filmer jeg fikk lyst til å se (og se igjen) og dere har en smittende entusiasme for film som nok er grunnen til at jeg setter sånn pris på Montages og Filmfrelst. Gods speed, osv.

  Særlig fint å få forståelse hvorfor særlig vinneren settes så høyt i stabben. Jeg tenkte på det mest som en type provokasjon da jeg så listen første gang (type «LOTR er så undervurdert, vi setter den øverst som en protest!»), men det er tydelig at dere inderlig mener det. Tror dere var inne på problemet da.. at de filmene antageligvis trenger å hvile et ti-år før folk kan se nøkternt på de. Det har jo vært en så vanvittig hype og masende fenomen at det er vanskelig å skille alt fra filmene i seg selv.

  Ellers er jeg litt delt til om jeg synes dere bedømmer films kvalitet ofte i sammenheng med popularitet og kassasuksesser. Finnes det noe i deres vokabulær som heter «ufortjent hype»? Betyr det alltid at hvis en film selger masse og har påvirkning at desto _mer_ oser den kvalitet? Uansett? Det virker nesten som en slags tommelfinger-regel i stabben, og dere har dansende lett for å stemple de som mener noe annet som aktører i åndssnobberi. Bare noe som slår meg iblant på dette nettstedet, selv om dere godt kan si at det motsatte også kan være et problem og dere kan ha helt rett.

  Uansett, alt-i-alt.. gøy!

 41. Lasagna

  Det ble mange fine bussturer!

 42. Jonas McDonnell sier:

  Lasagne!

  Sånn, andre gangen jeg går igjennom denne topp 100 podcasten. Deilig å få forsikret at jeg har hipsterangst, selv om jeg går på Norges største skole før hipstere. Liker best podcasten når jeg Eirik er med, føler han er flinkest til å si imot når han ikke er enig, derfor blir diskusjonen bedre. Ellers så kunne jeg tenkt meg neste gang at dere deler opp kåringen i fire episoder, men når det gjelder lengde, så har jeg ikke noe problem med å kaste meg over timesvis med filmprat. Uansett, setter pris på alt arbeidet dere gjør, selv om jeg ofte kan bli frustrert over at jeg ikke sitter i studioet og er med på diskusjonene. Hehe! Gleder meg til neste topp 100!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>