Filmfrelst #168: Samsara

Torsdagsfilmen har skiftet navn til Cinematekene, men fortsetter ellers som før (les mer i vår nyhetssak). Cinematekene samarbeider om felles digitale visninger med en film hver uke, og Montages setter fokus på alle filmene som vises med artikler. Samsara vises fra og med mandag 26. januar i Bergen, Kristiansand, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Visningstider og mer informasjon finnes her eller på nettsiden til det enkelte cinemateket.

*

Denne uken trekker 70mm-festivalen i Oslo fulle hus, og i går kveld fant den første visningen av Samsara sted. Ron Frickes overveldende vakre dokumentar er også ukens film på de digitale cinematekene rundt om i landet.

Ron Fricke ble først kjent for sitt samarbeid med Godfrey Reggio, som fotografen bak de suggererende bildene i Koyaanisqatsi (1982). Med Chronos (1985) tok han selv regien, og hans storslagne Baraka (1992) står som en av nittitallets mest beundrede dokumentarfilmer.

Samsara er skutt på 70mm, men vises i Super Panavision DCP 4K. I denne podkasten snakker vi om filmen, og vektlegger selve kinoopplevelsen.

Panelet i denne episoden består av Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.