Scorseses The Wolf of Wall Street klar for opptak

Martin Scorsese er inne i nok en gullalder som regissør. Etter fulltrefferne Shutter Island og Hugo Cabret, går han nå rett i gang med innspillingen av sin neste spillefilm, The Wolf of Wall Street. Igjen har han et eklektisk stjernelag (selvfølgelig) på rollelisten, og igjen ser det ut til at vi kan vente oss en historie som glir perfekt inn i Scorseses øvrige filmografi.

Børsmegler Jordan Belfort ble satt bak lås og slå på slutten av 90-tallet, da han etter en rekke tvilsomme spekulasjoner på børsen havnet i politiets søkelys. Da Belfort senere skrev om sine opplevelser i boken The Wolf of Wall Street, kom alle detaljene fra hans karriere i New Yorks finansmiljø til overflaten, og det ble raskt klart for Hollywoods beslutningstagere at historien kunne danne grunnlag for en forrykende finansthriller. Og forhåpentligvis får de rett.

Få filmer har et så godt utgangspunkt: Martin Scorsese regisserer, og står klar til å begynne opptakene av filmen i New York neste uke med følgende skuespillere på laget: Leonardo DiCaprio (i hovedrollen), tett fulgt av Jonah Hill, Matthew McConaughey, Jean Dujardin, Kyle Chandler, samt regissørkollegene Jon Favreau og Rob Reiner i biroller. Historien finner som tittelen tilsier sted på Wall Street, og med andre halvdel av 90-tallet som tidsepoke, kan den på flere måter høres ut om en slags finansverden-versjon av GoodFellas. Thelma Schoonmaker, som selvsagt skal klippe filmen, har sagt følgende om manuset til Empire:

It’s pretty wild. It’s about this man in the late ’90s [Leonardo DiCaprio’s Jordan Belfort] who got people to start investing in much cheaper stocks. It was a big scam, and he went to jail. They were out of their minds. Out of their minds! He’s out of jail now, doing motivational speaking. He supposedly feels bad about what he did…

Selv om mange av Scorseses samarbeidspartnere er tilbake på The Wolf of Wall Street, skal filmen denne gang ikke skytes av Robert Richardson, men derimot Rodrigo Prieto – som langt i fra er noen dårlig erstatning. Egentlig synes jeg det er bra at Scorsese forsøker en annen fotograf, og ser man på Prietos enestående rekke av spillefilmer mellom 2002 og 2009 (Frida, 8 Mile, 25th Hour, 21 Grams, Alexander, Brokeback Mountain, Babel, Lust Caution og Brutte omfavnelser), er det lite som tilsier at Prieto vil være noe mindre visuelt ambisiøs enn Richardson (som vant sin tredje Oscar i mars for Hugo Cabret).

Det skal bemerkes at Scorsese, trass sin kjærlighet for celluloid, kommer til å skyte The Wolf of Wall Street digitalt, men ikke i 3D som Hugo Cabret. Heldigvis, vil nok mange si. Formatet har definitivt sine begrensninger; noen historier egner seg – andre ikke.

Forventet premiere for The Wolf of Wall Street blir i 2013.