Cannes-konkurransen klar: Haneke, Cronenberg, Kiarostami m.fl. i sterk årgang!

Årets utgave av Cannes-festivalen finner sted fra 16.-27. mai, og idag ble første del av hovedkonkurransens program offentliggjort på en pressekonferanse i Paris. Alt tilsier at dette kan bli et minst like sterkt program som fjorårets utgave!

La oss bare gå rett til hva som er valgt ut til hovedprogrammet, som er en knallsterk liste filmer – med både verdenskjente regissørnavn (Cronenberg, Haneke, Kiarostami), sterke internasjonale og franske auteurer (Reygadas, Seidl, Audiard, Resnais) og som vanlig også noen mindre etablerte filmskapere som står overfor et potensielt gjennombrudd. Og en danske! Festivalsjef Thierry Frémaux uttalte på pressekonferansen at «amerikansk film er tilbake med full styrke», og ser vi nærmere på programmet skjønner vi hva han mener.

Konkurranse, hovedprogrammet:

Her er det bare å rope høyt av glede for de fleste av disse filmene; Haneke, Cronenberg og Audiard var på forhånd kanskje de mest sikre titlene som vi nå fikk bekreftet. Men dette er også noen filmene vi kanskje har høyest forventninger til. Det blir også veldig interessant å se de to amerikanske filmene til Hillcoat og Dominik side om side, og i andre enden gøy å se hva gamlefar Alain Resnais har på hjertet (visstnok 89-åringens siste film). Dessuten morsomt av Leos Carax returnerer med ny film, som har Kylie Minogue på rollelisten.

I tillegg gledes våre hjerter av nye filmer fra gamle Gullpalme-vinnere som Abbas Kiarostami og Cristian Mungiu (programmets lengste film, 2,5 time), samt at de kompromissløse i klassen – her Seidl og Reygadas – møter opp med nye filmer som vel så gjerne kan skape sjokk og debatt, slik en Lars von Trier gjorde det i fjor eller Gaspar Noé har tatt seg av ved tidligere anledninger.

Konkurranseprogrammet for kortfilmse oversikten på festivalens sider.

Utenfor konkurranse, hovedprogrammet:

«Laurence Anyways» av Xavier Dolan skal vises i Un Certain Regard.

Un Certain Regard:

Cannes Classics:

  • Tess (Roman Polanski)

Spesialseanser:

  • Roman Polanski: A Film Memoir (Laurent Bouzereau)
  • Der Müll im Garten Eden (Faith Akin)
  • The Central Park Five (Ken Burns, Sarah Burns og David McMahon)
  • Les invisibles (Sébastien Lifshitz)
  • Journal de France (Claudine Nougaret og Raymond Depardon)
  • A musica segundo Tom Jobim (Nelson Pereira Dos Santos)
  • Villegas (Gonzalo Tobal)
  • Mekong Hotel (Apichatpong Weerasethakul)

Utenom disse konkurransefilmene har det allerede blitt offentliggjort et knippe andre titler som skal til croisetten: Åpningsfilmen blir, som kjent, Wes Andersons Moonrise Kingdom, som også får norsk kinopremiere bare noen uker senere. Avslutningsfilmen blir Thérèse Desqueyroux av den nylig avdøde franske regissøren Claude Miller, og et av de (ofte mange) retrospektive høydpunktene blir en nypremiere på Sergio Leones Once Upon a Time in America som er restaurert og utvidet med 40 minutter til en Redux-versjon.

I dagene og ukene som kommer, antageligvis helt frem mot festivaldagene, blir filmene i sideprogrammene, den siste rest av konkurransen og flere retrospektive titler offentliggjort. I sum vil det – som det gjør hvert år – bli en meny av film som kan få enhver cineast til å gå i oppløsning av glede.

Montages vil i år som i fjor være tilstede på Cannes-festivalen og rapportere tilbake om våre oppdagelser. Hva i årets hovedprogram er dere mest spent på, av titlene som ble offentligjort i dag?