Stemninger og favoritter fra filmfestivalen i Tromsø 2012

Montages var offisiell mediepartner for årets Tromsø internasjonale filmfestival, og dekket festivalen med artikler, podkasts og videoreportasjer.  Se også innhold på vår YouTube-kanal.

*

TIFF 2012: Alle som har vært på filmfestivalen i Tromsø vet hvor enestående stemningen på arrangementet er; stappfulle kinosaler, engasjerte samtaler og ikke minst en by som koker av liv på kafeene, ved kebabkioskene og i gatene.

Og så er det festivalens legender – personligheter eller hendelser – som det blir flere av for hver gang TIFF arrangeres. Det har eksempelvis lenge gått et gjetord om at «festivalen ikke er igang før du har sett Jan Eggum». Artisten er en stor filmelsker, og jammen var han på festivalen i år også, som tidligere. En av årets hendelser som skriver seg inn var nok visningen av den hardtslående belgiske filmen Bullhead, lørdag kveld. Etter en scene med ytterst brutal vold mot en liten gutt, kom lyset på i salen og en mann hadde besvimt. Ambulansen hentet ham – heldigvis gikk det bra – og filmen fortsatte. Et tredje legendarisk element er gjerne filmopplevelser i seg selv; som visningen av Black Sheep i 2007, uforglemmelig innledet av et brekende, beruset publikum.

Uansett – alt dette som TIFF kan romme er naturlig nok umulig å fange inn ned til minste hendelse og person, men noen biter av stemningene og et knippe festivalfolk fra 2012 har funnet sin vei til våre fire videoreportasjer fra årets utgave av TIFF. Disse har blitt publisert underveis i festivalen på vår YouTube-kanal, men også samlet her i denne artikkelen. De to første gir oss kortfattede innblikk i både seansen som åpnet festivalen – med visningen av Snøen på Kilimanjaro, og et mer generelt portrett av festivallivet – fra øldrikking til en kinosal som fylles:

Etter hvert som festivaldagene går begynner både publikum og festivaljuryene å diskutere seg frem til sine favorittfilmer, noe som ikke alltid er like lett – TIFF viser et stort antall filmer, som ofte er så forskjellige og utfordrende at normale kvalitetsbegreper ikke er tilstrekkelige. I denne videoen får noen vanlige publikummere dele sine favoritter, mens vi også får se noen glimt fra prisutdelingen – der alle prisene på TIFF 2012 ble delt ut lørdag kveld:

Til sist har vi en litt lengre reportasje fra festivalen, som gir oss et innblikk bak kulissene – der alle ledd er like viktige for at arrangementet skal flyte. Vi fulgte gjennom én festivaldag et knippe medarbeidere som bidrar til at TIFF blir som det blir – fra festivalsjefer til sjåfører.

Med dette portrettet av TIFF-livet bak lerretet, takker vi for årets festival og ser med glede frem mot alt som venter oss i Tromsø i 2013.