Siste nytt om Prometheus, Planet Melancholia med mer

 

Et overblikk på hovedhallen i <em>European Film Market</em>
Et overblikk på hovedhallen i European Film Market

Berlinale’11: En stor del av Berlin internasjonale filmfestival er European Film Market (EFM); et av de største og mest omfattende stedene for salg av film på planeten. En tur hit er en studie i stressende mennesker løpende mellom flere hundre stands, aggressivt gestikulering på brokete alle verdens språk, men vel så mye en unik mulighet til å fange opp Lars von Trier med en espresso eller Tilda Swinton småløpende på vei til dametoalettet. På den ene siden forstår man hvor liten man er i det store bildet, på den andre siden er det få steder de store aktørene er lettere å få tak i. Her er den første rapporten fra årets utgave:

Oscar-favoritt Annette Bening har signert på ny film med Rob Reiner, mannen som regisserte henne i den forlengst glemte romantiske komedien The American President. Det nye prosjektet heter The Third Act, og Bening får følge av Morgan Freeman. En atskillig mindre respektert regissør, Uwe Boll, har saksøkt hele Berlinalen etter at festivalen nektet å ta imot en påsynskopi av hans holocaust-drama Auschwitz. Regissøren leide seg derfor like godt en egen kino, og viste filmen for en broket forsamling i går kveld. En titt på denne teaseren sier kanskje sitt om hva de fikk servert:

Tidligere president i Tsjekkia, Vaclav Hável møtte nok atskillig mer interesse da han viste frem materiale fra sin kommende regidebut Leaving. Hável har fortid som dramatiker, og manuset er adaptert fra hans eget teaterstykke -- det igjen er inspirert av Shakespeares Kong Lear og Tsjekovs Kirsebærhagen. Premiere blir sannsynligvis under sommerens filmfestival i Karlovy Vary. Den festivalen har forøvrig fått ny kunstnerisk leder, etter at Karel Och nå overtar rotet fra Eva Zaoralova. Sistnevnte har ledet an i mer enn 15 år, og det knyttes store forventninger til hvor festivalen nå vil bevege seg. Och var forøvrig blant de ansvarlige for å hente Bård Breiens Kunsten å tenke negativt til KVIFF, der filmen ble en stor suksess og ga Breien regiprisen.

En av mange stands på <em>European Film Market</em>
En av mange stands på European Film Market

Ridley Scotts Prometheus har forlengst plassert seg helt i tet på våre forventningslister, og det blir ikke verre av at Michael Fassbender nå har signert på den mannlige hovedrollen. Noomi Rapace har som kjent allerede kapret den kvinnelige. Black Swan-manusforfatter Mark Heyman har signert på å skrive science-fiction-filmen Age of Rage for Fox Searchlight, med revitaliseringen av Spiderman-regissør Marc Webb bak kamera. De to jobbet også sammen på 500 Days of Summer. Clint Eastwood har på sin side endelig fått på plass de siste detaljene i sin J. Edgar, og starter innspilling neste måned. Lars Von Trier har solgt rettigheter til Planet Melancholia i hytt og gevær, blant annet har Magnolia Pictures inngått avtale om de amerikanske rettighetene, og skal ha betalt et 7-sifret beløp for å få muligheten. Dette blir utvilsomt hans bredest lanserte film sålangt.

Viggo Mortensen, Charlize Theron og Kristen Stewart skal spille hovedrollene i en horrorversjon av Snøhvit og de syv dvergene, som fortsetter bølgen av eventyradaptasjoner der også vår egen Tommy Wirkola inngår med Hansel and Gretel: Witch Hunters. Lasse Halström har derimot ikke fått på plass alle sine skuespillere, men er klar med Nicole Kidman og innspillingsstart i juli for The Danish Girl. Siste nytt er at Rachel Weisz skal spille Kidmans ektefelle i filmen om verdens første kjønnsoperasjon. Et ganske annerledes prosjekt er Piranha 3D-regissør Alexandra Ajas engelskspråklige nyfilmatisering av William Lustigs Maniac. Filmens finansiering jobbes frem under EFM, og budsjettet er estimert til 12 millioner euro. Prosjektet omtales som beksvart og brutalt. Peter Greenaway er også på markedet med nytt prosjekt, og leter etter finansiering for sin første romantiske komedie. 4 Storms and 2 Babies heter den, men særlig mer vet vi ikke enda.