Marias topp 20, 2010

Dette er en del av Årets beste filmer – topp 20, 2010

Hopp rett til

Neste:  Martins topp 20, 2010

01The Headless Woman

the-headless-woman
Argentina, Frankrike, Italia, Spania, 2008

Det tok bare tre effektive minutter, helt innledningsvis, for den fantastiske, argentinske regissøren Lucretia Martel å kaste meg inn i en total tilstand av forskrekkelse og desorientering. Sammen med filmens hovedperson, Véro, står man ovenfor en mulig tragedie. Bilen den småborgerlige tannlegen kjørte traff noe, men var dette et dyr, eller menneske? Den ekle følelsen av usikkerhet holdt ikke bare tak i meg gjennom filmen, men i lang tid etterpå. Filmen dveler ved ambivalensen, og Véros reaksjonsmønster er like uforståelig som det er forståelig. Filmen havner øverst på lista på grunn av sin mesterlige og tvers igjennom originale fortellerteknikk, og fordi den satt lengst igjen i kropp og sjel.

0235 Shots of Rum

35-shots-of-rum
Frankrike, Tyskland, 2008

Mon tro om ikke dette er det fineste familieportrettet jeg har på sett på film, med unntak av de små hverdagsperlene til den japanske regissøren Yasujiro Ozu? I ekte Ozu-ånd skildres også her familiedynamikk i endring, dog en liten familie bestående av far og datter. Josephine er i ferd med å forlate hjemmet hun deler med pappa Lionel i en av forstadsblokk i Paris, for å flytte sammen med kjæresten. Filmen skildrer de siste ukene av far og datter-forholdet, før det kommer til å endre seg for alltid. Dramaet er så godt som ikke-eksisterende, her er det mennesker som lever en harmonisk eksistens full av forståelse og godvilje ovenfor hverandre, men hvor nostalgien for det de allerede innser de har tilbakelagt ligger som et tungt lokk over dem.

Den unge fransk-araberen Malik navigerer seg gjennom et seksårig fengselsopphold, først gjennom feighet og usynliggjøring, men snart får han selvfølelse og en egen agenda. Det er særlig de fantastiske skuespillerprestasjonene som imponerer, Tahar Rahim i hovedrollen, og Niels Arestrup som ondskapen selv i rolle som hans mentor. Filmen er voldelig, men her er ingen vakre bilder av blod som flyter. Dette er et stilsikkert forsøk på å skildre (institusjonell) vold, og til hvilken grad mennesker tar det i bruk for å hevde seg selv i mangel av andre ressurser.

04I Am Love

i-am-love
Italia, 2009

Det overdådige melodramaet finner sjelden veien til lerretet i våre dager, og I Am Love var en smukk og velkommen gest til en av mine favorittsjangre, hvor de større problemer her i livet (klasseskiller, raseproblematikk, you name it) kan bearbeides ved hjelp av store følelser og pompøs musikk. Og så er det selvfølgelig Tilda Swinton som evner å gjøre enhver film spennende, i rolle som matriarken som velger å ofre alt for kjærligheten.

Brødrene Turner vendte tilbake til hjembyen sin Sidney, Ohio, for å lage dokumentar om hjemstedet sitt, så nær «smalltown, USA» man kan komme. Filmen har siden de første visningene på SXSW (hvor den vant prisen for beste dokumentarfilm i 2009) fått en slags kultstatus i USA. Men dette er langt fra de typiske bygdeportrettene med fokus på einstøinger og rare hus som vind og vær har herjet med. Turner-brødrenes nærvær er umerkelig, samtidig som de er allestedsnærværende – baki politibiler, med ungdommer på fest, i garderoben når fotballaget psyker seg opp til kamp. Lydbildet domineres av den lokale radiostasjonen, og i to timer flyter vi med kamera fra sted til sted, fra samtale til samtale.

06Alle andre

alle-andre
Regi: Maren Ade
Tyskland, 2009

Hvor vondt gjør det ikke å sammenligne seg selv med andre, tilsynelatende vellykkede par? Chris og Gitti begir seg ut på denne farlige ferden på ferietur på Sardinia. Chris er en behersket og sindig arkitekt, mens Gitti jobber i musikkbransjen, og er temperamentsfull og uforutsigbar. Begge er usikre på sine egne (kjønns)roller i forhold til den andre, og mens de forsøker å tilpasse seg hverandre, grenser det over til selvfornektelse og selvutslettelse.

07Bright Star

bright-star
Australia, Frankrike, Storbritannia, 2009

Det er forførelseskunsten poeten John Keats og syersken Fanny Brawne (i en flott rolleprestasjon av Abigail Cornish) bryner seg på. Og dette blir oftere en klønete og vond beilergang, enn den vakre og luftige kjærligheten Keats skriver om i sin egen lyrikk. Et periodedrama hvor kostymer og levende lys ikke først og fremst distanserer oss fra turtelduene og deres liv, tvert imot er Brawne og Keats portrettert som to moderne mennesker i sin samtid.

Motedesignerens første film er ikke overraskende en stilsikker affære. Og at de ulastelig antrukkede karakterene har fått gjennomgå av diverse kritikere som kunne ønske seg en litt mer variert utseende gruppe mennesker er nå en sak. Settingen til 1960-tallet gjør at problematikken blir sårere, og savnet hovedpersonen George har etter sin avdøde, homofile kjæreste og livspartner er både nyansert og balansert fortalt. Filmen er et vakkert studie av sorg og resignasjon.

09Kvinner uten menn

kvinner-uten-menn
Frankrike, Østerrike, Tyskland, 2009

Eksil-iraner og samtidskunstner Shirin Neshat sin første spillefilm er like mye en estetisk opplevelse som en politisk kommentar. Gjennom allegoriske bilder, og magisk realisme, er dette en effektfull kommentar til, og kritikk av, regimet i Iran, som trekker paralleller fra statskuppet i Iran 1953 til i dag.

Historien om den hyperaktive, hyperintellektuelle, og til tider nær-autistiske Mark Zuckerberg var en årets mest spennende filmer, med et vannvittig driv, og dialog som blir levert kjapt tempo. Ikke mindre enn en bragd, med tanke på at dette egentlig bare er historien om en data-nerd som er i sitt rette element når han kommuniserer med ett- og nulltall!

11. You Will Meet A Tall Dark Stranger (W. Allen)
12. Det røde kapel (M. Brügger)
13. La Nana (S. Silva)
14. Double Take (J. Grimonprez)
15. Summer Hours (O. Assyas)
16. Mundane History (A. Suwichakornpong)
17. Let Each One Go Where He May (B. Russell)
18. Greenberg (N. Baumbach)
19. Sykt lykkelig (A. Sewitsky)
20. Limbo (M. Sødahl)

Dette er en del av Årets beste filmer – topp 20, 2010

Hopp rett til

Neste:  Martins topp 20, 2010