Åse Meyer ny kortfilmkonsulent i NFI

Så er det igjen på tide med utskiftninger blant konsulentene i Norsk filminstutt. Det er alltid knyttet litt spenning til pressemeldingene som kommer angående hvem som skal styre over millionene de neste årene, og kanskje spesielt for oss med ambisjoner om å få historier opp på lerretet. Etter en periode som kortfilmkonsulent, slutter Kalle Løchen ved nyttår i sin stilling og ryktene har lenge surret om hvem som skal overta stolen. Nervene har nok derfor versert i systemet til mang en kortfilmskaper der ute de siste ukene. Når man kanskje endelig har lykkes i å bygge opp et noenlunde bra forhold til en av konsulentene, skiftes de som regel ut like etterpå. Dermed må man begynne på nytt, nærme seg vedkommende på en fest eller i andre uformelle anledninger, og forsiktig antyde at man har noe man vil snakke om. Gradvis posisjonerer man seg, slik at man etterhvert får selvtillitten som kreves for å sende søknad til de høyere makter.

Jeg har selv vært så heldig å få støtte fra Løchen, og er derfor kanskje litt inhabil når jeg tillater meg å rose ham for å ha brukt sin posisjon på en imøtekommende og respektfull måte. Terskelen for å få det første møtet ble plassert på et lavere og mer naturlig nivå i hans periode. Pluss på det Løchens velkjente engasjement og kunnskap for filmen i særdeleshet, og det ble utvilsomt litt mindre skummelt å være ambisiøs og aspirerende filmskaper i hans nervær. Vel, kanskje ble det også enda mer krevende, ettersom Løchens referanser til filmhistorie krever en ekstra skjerping fra oss på den andre siden av bordet. Det er uansett bare å håpe at den nye kortfilmkonsulenten fortsetter dette, og ikke minst videreutvikler den atskillig tydeligere posisjonen kortfilmen har fått med Løchen. Samtidig kan man håpe at vi i denne nye konsulentperioden ser økte tilskudd til kortfilmen, og at dens status som selvstendig kulturuttrykk blir viktigere enn dens misforståtte og banaliserende rolle som springbrett til spillefilm. Mye av ansvaret for det ligger hos konsulenten, som vel kan anses som kortfilmens fremste representant her til lands.

Åse Meyer
Åse Meyer

Men hvem blir ny konsulent? Åse Meyer heter hun. De siste to årene har hun vært daglig leder for Sørnorsk filmsenter, og har i den rollen også jobbet som konsulent på flere kortfilmprosjekter. Hun har ellers bred erfaring fra arbeid både i Norsk filmutvikling og Kulturdepartementet, vært frilansjournalist og undervist i filmhistorie. Hun har også vært rådgiver for kort- og dokumentarfilm ved Filminstituttet, vært programsjef for Film fra sør og mer. Utvilsomt en dame som både brenner for filmen, men som også har bred nok erfaring til å imøtekomme det ganske så varierte utvalget mennesker som står bak søknadene om kortfilmstøtte.

Meyer starter i stillingen fra nyttår – vi gratulerer med ny jobb, og håper på og forventer en tydelig og engasjert stemme i kortfilmuniverset!