Ny musikkvideo fra Torgny & Emil Trier

Fra Emil Triers musikkvideo "Big Day"

I november i fjor gjorde jeg et lengre intervju med musiker Torgny Amdam og filmskaper Emil Trier om deres musikkvideo til Torgny-låta The Only Game. Et ambisiøst prosjekt uten altfor mye penger i lomma, men som ved hjelp av Petter Holmern Halvorsens nydelige foto og de to forannevntes talenter på musikk- og regifronten, ble et aldri så lite underverk i kortformatet. Videoen har da også gått sin seiersgang på festivaler i vinter og vår. Torgny sa følgende om motivasjonen for å gå igang med prosjektet:

– Et eksempel på et rimelig drøvtygget musikkvideoutrykk er den klassiske performance-videoen der artisten synger inn i kameraet med en innlevelse som liksom skal bære på en “følelse” som seeren skal identifisere seg med. Dette ville vi unngå. Og så snakket vi om å gjøre noe som var genuint skandinavisk, noe som hadde med livsvilkårene og virkeligheten her oppe å gjøre.

Men det stoppet altså ikke med denne ene. Kortfilmen (for det er jo virkelig det det er) er en del av en trilogi, hvis oppfølger hadde sin premiere under Torgnys konsert på Øya-festivalen. Låta heter Big Day, og tilhører albumet Chameleon Days som kommer i oktober. Tematisk fortsetter Trier & co utforskningen av ungdomskulturen, denne gangen med russefeiring som utgangspunkt. Stilistisk slekter den også veldig på den foregående, med den samme kryssklippingen mellom dokumentariske opptak og mer stiliserte portretteringer av ungdommen. Det er umulig å ikke like det, selv om russetiden ikke har like mye umiddelbar mystikk som rånemiljøet. Allikevel har vel de fleste av oss vært russ, og enkelte situasjoner er både komisk gjenkjennelige og melankolsk mimrende. Uansett er det bare å gratulere med å få igjennom et såpass ambisiøst musikkvideoprosjekt i en tid der formatet for det meste oppholder seg i stabilt sideleie.

Vi gleder oss til fullførelsen av trilogien – i mellomtiden er det bare å nyte: