Miyazaki lager svinaktig oppfølger

Hayao Miyazaki er etter mitt og mange andres syn Japans største samtidige filmskaper. Han har en rekke mesterverk bak seg, men begynner å dra på årene, og derfor flørter han til stadighet med å trekke seg tilbake. Men heldigvis ser det ut som om skaperlysten ennå er for stor, for etter glitrende Ponyo (les min omtale) planlegger Miyazaki nå å lage sin første oppfølger – nærmere bestemt en fortsettelse av historien om Porco Rosso.

Porco Rosso er kanskje Miyazakis mest utpreget voksne film, og i så måte blir det et stort spenn fra barnslige Ponyo til en fortsettelse av filmen fra 1992. Tittelen på hans nye prosjekt er Porco Rosso: The Last Sortie, og skal etter sigende skildre Porco Rosso (eller Kurenai no Buta, som han heter på originalspråket) som en aldrende herre. Dette kan jo tolkes som et tegn på at Miyazaki ønsker å skildre problematikk som han selv kjenner på kroppen. Det foreligger allerede et intervju der Miyazaki forteller om filmen, men det har foreløpig kun en heller skrøpelig oversettelse på Nausicaa.net. Slashfilm kondenserer innholdet til disse linjene:

“I think that I must think about only a movie of a boy.”
“I do not need to make a movie if it is not a tragic story of a boy.”
“So I want to escape to Porco Rosso: The Last Sortie. I have all its materials.”
“It should be interesting.”
“It is set for Spanish Civil War.”

Den spanske borgerkrigen høres ut som en spennende setting, og vil sikkert bidra til å videreføre den Casablanca-aktige stemningen fra den første filmen. Porco Rosso føles – i likhet med Det levende slottet og til dels Ponyo – veldig ut som en europeisk fortelling, og selv om disse filmene er fabelaktige, savner jeg at Miyazaki lager en film som er mer fundamentert i japansk kultur, slik han gjorde med Prinsesse Mononoke og Chihiro og heksene. Men dette er mest syt for sytingens egen skyld: det viktigste er at Miyazaki fortsetter å lage film, og uansett hva han ønsker å fortelle om imøtekommer jeg Porco Rosso: The Last Sortie med stor glede og forventning.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 6 kommentarer

 1. Kari Petronella Finstad sier:

  Hurra! Alle hjerter gleder seg!

 2. Ja, Hurra!
  Særlig siden avkommet ikke ser ut til å leve helt opp til Miyazaki den eldre.

 3. For ordens skyld bør det tas med i betraktningen at en eventuell Porco Rosso-oppfølger er avhengig av hvordan det går Studio Ghibli fremover. Mer spesifikt hvordan Karigurashi no Arrietty (som gjør det bra på japanske kinoer nå) og neste, uannonserte film fra dem går. Vi får krysse fingrene.

 4. Personlig skjønner jeg ikke helt hvorfor han valgte nettopp filmen Porco Rosso til å lage en oppfølger. Porco Rosso må nok være den Miyazaki filmen som har gledet meg minst, ikke det at jeg ikke likte den, men den har noen skikkelige kongefilmer å sammenlignes med.

  Jeg hadde nok håpet på at hvis Miyazaki skulle lage en oppfølger at det skulle være til Min Nabo Totoro, Prinsesse Mononoke eller til en av mine absolutte favoritter Castle of Cagliostro.

  Nå vet jeg at det har blitt laget mange spin offs og filmer, både før og etter Castle of Cagliostro, av Lupin, Daisuke og resten av gjengen. Men tanken på at Miyazaki igjen satt bak spakene i en Lupin film, hadde bare vært helt vilt!

 5. Porco Rosso er blant filmene Miyazaki selv har hatt størst glede av å lage, og han er flynerd på sin hals. Med det i mente burde det ikke være vanskelig å forstå at han gjerne vil ta en ny runde i akkurat dette universet.

 6. Kari Petronella Finstad sier:

  Godt poeng, Geir.
  Jeg kjenner at Miyazaki kan få lov til å lage akkurat det han vil.
  Dessuten får det meg til å tenke på Hemingway. Og det er jo fint.
  Tror Miyazaki og Hemingway kunne vært gode venner. Bare en tanke, altså.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>