Miyazaki lager svinaktig oppfølger

Hayao Miyazaki er etter mitt og mange andres syn Japans største samtidige filmskaper. Han har en rekke mesterverk bak seg, men begynner å dra på årene, og derfor flørter han til stadighet med å trekke seg tilbake. Men heldigvis ser det ut som om skaperlysten ennå er for stor, for etter glitrende Ponyo (les min omtale) planlegger Miyazaki nå å lage sin første oppfølger – nærmere bestemt en fortsettelse av historien om Porco Rosso.

Porco Rosso er kanskje Miyazakis mest utpreget voksne film, og i så måte blir det et stort spenn fra barnslige Ponyo til en fortsettelse av filmen fra 1992. Tittelen på hans nye prosjekt er Porco Rosso: The Last Sortie, og skal etter sigende skildre Porco Rosso (eller Kurenai no Buta, som han heter på originalspråket) som en aldrende herre. Dette kan jo tolkes som et tegn på at Miyazaki ønsker å skildre problematikk som han selv kjenner på kroppen. Det foreligger allerede et intervju der Miyazaki forteller om filmen, men det har foreløpig kun en heller skrøpelig oversettelse på Nausicaa.net. Slashfilm kondenserer innholdet til disse linjene:

“I think that I must think about only a movie of a boy.”
“I do not need to make a movie if it is not a tragic story of a boy.”
“So I want to escape to Porco Rosso: The Last Sortie. I have all its materials.”
“It should be interesting.”
“It is set for Spanish Civil War.”

Den spanske borgerkrigen høres ut som en spennende setting, og vil sikkert bidra til å videreføre den Casablanca-aktige stemningen fra den første filmen. Porco Rosso føles – i likhet med Det levende slottet og til dels Ponyo – veldig ut som en europeisk fortelling, og selv om disse filmene er fabelaktige, savner jeg at Miyazaki lager en film som er mer fundamentert i japansk kultur, slik han gjorde med Prinsesse Mononoke og Chihiro og heksene. Men dette er mest syt for sytingens egen skyld: det viktigste er at Miyazaki fortsetter å lage film, og uansett hva han ønsker å fortelle om imøtekommer jeg Porco Rosso: The Last Sortie med stor glede og forventning.