Klart for innspilling av Spielbergs War Horse

Det går for lenge mellom hver gang det kommer en ny film fra Steven Spielberg. Det er to år siden han skuffet (gledet?) oss med forsøket på å revitalisere en geriatrisk Indiana Jones, og ytterligere tre år siden han serverte oss undervurderte Munchen. To filmer på fem år altså!

Istedenfor å regissere film har Spielberg brukt de siste årene på å rote rundt i en grøt av uforløste idéer, med det resultat at forlengst innspillingsklare prosjekter som Interstellar og Lincoln har blitt skjøvet videre fremover i en usikker fremtid. Riktignok har han også gjort opptakene til den første Tintin-filmen i denne perioden, men det prosjektet er så fullstendig hemmeligholdt at det er vanskelig å vite hva man skal tro om det. Som svoren Spielberg-fan er jeg rett og slett sultefôret på ny film. Men snart ser det altså ut til at jeg igjen skal få kose meg med noe fra klodens fremste historieforteller. 2011 byr faktisk på to nye filmer fra vidunderbarnet, og først ut er War Horse som starter innspilling i Storbritannia omtrent når du leser denne artikkelen. Sjelden har vel et materiale passet en regissør bedre.

Adaptert etter en roman av Michael Morpurgo, forteller War Horse historien om hesten Joey som blir rekruttert til frontlinjene i Frankrike under 1. verdenskrig. Eieren; unggutten Albert, er for ung til å selv delta i krigen, men velger allikevel å følge etter hesten i all hemmelighet. Manuset er skrevet av Billy Elliot-forfatter Lee Hall og Oscar-nominerte Richard Curtis. På ingen måte en spesielt original historie, men med et episk bakteppe i et krigsherjet Europa som rammefortelling rundt den sannsynligvis atskillig mer intime historien om Alberts leting etter Joey, er dette materiale av den typen Spielberg er den fremste til å sjonglere. Romanen er forøvrig allerede adaptert til teaterscenen, med stor suksess hos både kritikere og publikum. Her er traileren for oppsetningen:

Replikkene i teaterversjonen tyder på at det er en ganske så stor andel sentimentalitet innbakt i historien, men få har vel brukt slike følelser med mer finesse enn Spielberg? Det lover også godt at prosjektet har fått med seg en perlerad av britiske skuespillere til å portrettere de mange birollene fra Morpurgos allsidige persongalleri. Hovedrollen skal tolkes av Jeremy Irvine, et helt ukjent navn for min del, men som skal ha gjort stor suksess på diverse ungdomsteatre i Storbritannia. Hans foreldre skal derimot spilles av nydelige Emily Watson og alltid solide Peter Mullan. Resten av rollelisten sålangt, inkluderer Profeten og Dykkerklokken og Sommerfuglens Niels Arestrup -- en av Frankrikes største birolleskuespillere, samt blant annet Nicolas Bro, David Kross, Leonard Carow, Stephen Graham, Rainer Bock, Robert Emms og Patrick Kennedy. Samtlige nye i Spielberg-regi. Bak kamera er derimot alt ved det normale, med både fotograf Janusz Kaminski og produksjonsdesigner Rick Carter tilbake, mens John Williams atter skal svinge taktstokken.

War Horse får USA-premiere 10. august neste år, bare fire måneder før The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn. Et realt Spielberg år altså, og jammen var det på tide!

«War Horse» - noen av skuespillerne
«War Horse» - noen av skuespillerne