Det kommer mer [Rec]

Spanskproduserte [Rec] stod frem som en forbløffende effektiv horrorfilm da den ble lansert i 2007. Med både plott og filmspråk skåret til beinet, var suksessoppskriften like enkel og genial som den senere Paranormal Activity. Med håndhodt kamera følger vi en kvinnelig reporter på jobb for en lokal tv-kanal. Hun skal følge byens brannmenn gjennom et ordinært nattskift, og blir sammen med kameramannen med på det som tilsynelatende er en rutineuttrykning. En skrikende dame har låst seg inne i en leilighet og trenger hjelp. Men når brannvesenet ankommer leilighetskomplekset, tar historien en vemmelig vending.

Lag for lag presenteres [Rec] med en illevarslende atmosfære; en suggerende opplevelse av klaustrobisk angst, både for hva vi ser og ikke ser. Regien er stram og konsis, sydd sammen av konvensjonelle skvetteøyeblikk og en mer varig, underbyggende mystikk. Ikke ufortjent ble filmen raskt en internasjonal sjangersuksess, og genererte en uunngåelig amerikansk remake, Quarantine (2008), med Jennifer Carpenter i hovedrollen. I fjor fikk også originalversjonen sin spansktalende oppfølger til brukbar mottakelse. [Rec] 2 ble i likhet med den første filmen regissert av duoen Jaume Balagueró og Paco Plaza.

Nå melder nettmagasinet Twitch at produksjonsselskapet Filmax ikke bare skal lage én, men to nye filmer fra [Rec]-universet, hvor ideen er at de to regissørene skal lage hver sin film. Ser vi her begynnelsen på en utvanning av det som var et forfriskende og originalt horrorprosjekt, slik vi har opplevd med amerikanernes horror-franchise Saw? Eller hvordan er egentlig stemningen for at det kommer mer [Rec]?