Det kommer mer [Rec]

Spanskproduserte [Rec] stod frem som en forbløffende effektiv horrorfilm da den ble lansert i 2007. Med både plott og filmspråk skåret til beinet, var suksessoppskriften like enkel og genial som den senere Paranormal Activity. Med håndhodt kamera følger vi en kvinnelig reporter på jobb for en lokal tv-kanal. Hun skal følge byens brannmenn gjennom et ordinært nattskift, og blir sammen med kameramannen med på det som tilsynelatende er en rutineuttrykning. En skrikende dame har låst seg inne i en leilighet og trenger hjelp. Men når brannvesenet ankommer leilighetskomplekset, tar historien en vemmelig vending.

Lag for lag presenteres [Rec] med en illevarslende atmosfære; en suggerende opplevelse av klaustrobisk angst, både for hva vi ser og ikke ser. Regien er stram og konsis, sydd sammen av konvensjonelle skvetteøyeblikk og en mer varig, underbyggende mystikk. Ikke ufortjent ble filmen raskt en internasjonal sjangersuksess, og genererte en uunngåelig amerikansk remake, Quarantine (2008), med Jennifer Carpenter i hovedrollen. I fjor fikk også originalversjonen sin spansktalende oppfølger til brukbar mottakelse. [Rec] 2 ble i likhet med den første filmen regissert av duoen Jaume Balagueró og Paco Plaza.

Nå melder nettmagasinet Twitch at produksjonsselskapet Filmax ikke bare skal lage én, men to nye filmer fra [Rec]-universet, hvor ideen er at de to regissørene skal lage hver sin film. Ser vi her begynnelsen på en utvanning av det som var et forfriskende og originalt horrorprosjekt, slik vi har opplevd med amerikanernes horror-franchise Saw? Eller hvordan er egentlig stemningen for at det kommer mer [Rec]?

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 6 kommentarer

 1. Mats Flåten sier:

  For de som har sett [Rec] 2 og / eller Quarantine, vil dere anbefale å se disse til de (meg) som bare har sett [Rec] og likte den veldig godt?

 2. Eneren var noe av det mest intense jeg har sett på horrorfronten de siste årene, men interessen over flere filmer er alikevel lunken merker jeg.

 3. John-Erling sier:

  Likte også [Rec] veldig godt, men som Thomas er jeg skeptisk til oppfølger. Kan man ikke la en bra film få være en bra film, og gå inn i historiebøkene uten den belastningen en oppfølger kan være?

 4. Bjørn Amundlien sier:

  Likte [Rec], men tilslutt må man bare si [Stop].

 5. Vidar Vaggen Olsen sier:

  @Mats Flåten, har just sett Rec 2 og vil anbefalen den ja. Intens. Uten å spoile for mye er det flere kameraer involvert, og de brukes veldig riktig, dvs masse intens POV og du føler deg mere «der» enn i 1ern, syns jeg. Kan også hende jeg var i veldig riktig humør for å se den nå.

  Litt trekk for mye hysterisk spansk masing og kjefting i starten, men alt setter seg på plass etterhvert. Jeg har ikke vært så redd for film på en stund.

 6. Vidar Vaggen Olsen sier:

  Og jeg fikser helt fint en 3er.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>