Verhoeven filmatiserer videospill

Nederlands store filmskaper, Paul Verhoeven, har siden den hjemlige krigsfilmsuksessen Zwartboek (Black Book) vært koblet til flere nye prosjekter – uten at fremdriften, sett utenfra, har vært imponerende. Fire år har passert siden lanseringen av Zwartboek, som av mange ble ansett som et betydelig comeback for regissørveteranen. Derfor er det både underlig og skuffende at Verhoeven ikke har fått anledning til å smi mens jernet er varmt, for vi er utvilsomt mange som ønsker å se mer fra denne filmskaperen før det er for sent.

Isteden har Verhoeven viet mye tid til The Jesus Seminar – en forskningsgruppe bestående av akademikere og bibeleksperter – dedikert til kritiske studier av den historiske Jesus og Det nye testamentet. Som deltaker i denne gruppen, har Verhoeven naturligvis vært koblet opp mot tematisk beslektede filmprosjekter, men foreløpig har det kunstneriske resultatet av denne involveringen vært forfattelsen av boka The Jesus of Nazareth som ble lansert i 2007. En bok Verhoeven for øvrig holder døren åpen for å filmatisere.

Men det er nå lite som tyder på at Verhoevens neste prosjekt skal omhandle Jesus. Samtidig er det avkreftet at vår hollandske venn skal regissere en tidligere omtalt oppfølger til The Thomas Crown Affair. Derimot har den 71 år gamle filmskaperen denne uken endelig lettet på sløret i forhold til sine fremtidsplaner i et intervju med MTV:

I am working on a movie now that is… situated in 1914. Basically, Indiana Jones-ish you could say, but also Hitchcockian. We are scripting it. It’s an idea that exists already… from another medium, and so we are making it now into a film narrative.

Verhoeven avslører i samme intervju at det dreier seg om en adaptasjon av et videospill, hvilket har gjort at slashfilm.com med flere på kort tid har forstått at det må dreie seg om The Last Express; et real-time eventyrspill skapt av Jordan Mechner i 1997, med handling lagt til Orientekspressen i dagene før 1. verdenskrig.

Konseptet virker særdeles lovende, og kan forhåpentligvis bli et saftig tilskudd til Verhoevens høyinteressante, men smått ujevne filmografi. Interessant blir det også å se om han velger å jobbe videre i Nederland, eller om fristelsen for returbillett til Hollywood blir for stor. La oss håpe på det første – for det er i hjemlandet Verhoeven har lagd sine største verk.

For en smakebit på videospilluniverset skapt av Merchner i The Last Express, anbefales videosnutter fra skaperens Vimeo-side:

The Last Express – Part 1 from jordan mechner on Vimeo.