Hvem voldtok Michelle? spør første den traileren til Paul Verhoevens nye film Elle

Paul Verhoeven gjør i 2016 comeback med sin første spillefilm siden Black Book (2006). Thrilleren Elle later til å bringe Verhoeven tilbake til gamle jaktmarker, og i denne første traileren introduseres vi for Isabelle Hupperts hovedperson Michelle – og det grusomme overgrepet som igangsetter premisset: Hvem voldtok henne?

Alt tyder på at Paul Verhoeven er ferdig med Hollywood, og at Hollywood er ferdig med Verhoeven. Kanskje like greit? Hvetebrødsdagene i Los Angeles med ikoniske suksesser som Robocop (1987) og Basic Instinct (1992), samt subversive kultfavoritter som Showgirls (1995) og Starship Troopers (1997), lar seg ikke replisere – og da er det langt mer interessant med en ny europeisk periode i Verhoevens filmografi. For alt tyder på at Elle markerer inngangen til den 77-årige nederlandske regissørens avsluttende kreative fase, og vi får bare håpe at den vil by på flere filmer enn denne.

Den prisbelønte romanen Oh… av Philippe Djian er kildematerialet for manusforfatter David Birkes adaptasjon, og fortellingen sentrerer seg rundt karrierekvinnen Michelle (Huppert) som utsettes for en brutal voldtekt i sitt eget hjem, av en maskert overgriper, som hun bestemmer seg for å spore opp og forfølge. Elle er en fransk film, og ser ut til å befinne seg i samme landskap som Brian De Palmas Passion, på tross av at sistnevnte er engelskspråklig. (Både Verhoeven og De Palma er gamle helter som i disse dager oppsøker nye kilder til finansiering av sine prosjekter, og som for tiden ser ut til å lykkes best i Europa.)

Isabelle Huppert er umiddelbart gjenkjennelig i klippet nedenfor, men med unntak av Anne Consigny, består den franske rollebesetningen hovedsakelig av mindre kjente fjes. Både sjangerens tone og Verhoevens filmatiske grep er identifiserbare i traileren, men Elle virker å ha langt mer å by på enn premisset: Spenningen rundt overgrepet etableres tydelig, men etterdønningene og Hupperts hevntokt hentydes det bare så vidt til mot slutten.

Elle blir å se på franske kinoer i september 2016 – med en antatt festivalpremiere i enten Cannes eller Venezia i forkant. Her er traileren:

«Elle» – plakat