Paul Verhoeven er i gang med en ny krigsfilm, og vekker sitt gamle Jesus-prosjekt til live

Cannes 2016: Paul Verhoeven er Cannes-aktuell i hovedkonkurransen med thrilleren Elle, og bransjebladet Screen Daily melder nå at Showgirls-regissøren også har flere nye prosjekter på vei, deriblant en film om den franske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig.

Midlertidig arbeidstittel på krigsfilmen er Lyon 1943, og nederlandske Verhoeven utvikler prosjektet – som fortsatt må sies å være i startfasen – sammen med Saïd Ben Saïd, som er produsent på Elle. Filmen vil ta for seg virkelige hendelser, med Gestapo-offiseren Klaus Barbie, og lederen av den franske motstandsbevegelsen Jean Moulin, som sentrale figurer. Førstnevnte overså tortureringen av sistnevnte, som døde i fangenskap i 1943. Verhoeven vil i samarbeid med en fransk historiker forsøke å kartlegge hva som virkelig skjedde med Moulin: «It is not so clear because everybody has a different opinion and is extremely passionate about their opinions.»

Kjennere av Verhoevens filmografi vil notere seg at Lyon 1943 kan føye seg inn i gruppen av filmer fra andre verdenskrig i regissørens oeuvre, sammen med Soldier Of Orange (1977) og Black Book (2006). For en lengre podkastprat om Verhovens filmer – look no further.

Skjermbilde 2016-05-11 kl. 17.29.23
«Black Book» (2006)

I tillegg til dette håper Verhoeven – også i samarbeid med Saïd – å puste nytt liv i sitt lenge pågående filmprosjekt om Jesus av Nasaret, som på et tidspunkt hadde arbeidstittelen Jesus: The Man. Filmen er en forlengelse av boken Jesus of Nazareth (2007), som regissøren skrev i samarbeid med Rob Van Scheers. Da Deadline sist skrev om prosjektet i 2012 var det Roger Avary (The Rules of Attraction) som var tiltenkt oppgaven med å adaptere boken.

Et tredje og siste prosjekt som Screen Daily nå melder at Verhoeven og Saïd også brygger på, vil foregå i middelalderen, og utspille seg i et kloster. Manuset føres etter sigende i pennen av regissøren selv, i samarbeid ingen ringere enn 84-årige Jean-Claude Carriere, forfatteren som sto bak en rekke av manuskriptene til Luis Buñuels filmer.

Verhoeven har altså en rekke jern i ilden, la oss bare håpe de tar form og blir en realitet. Elle har første visning i Cannes lørdag 21. mai.