Ridley Scott lager Pompeii

Det er bare et par år siden Roman Polanski var klar til å omskape Robert HarrisPompeii til en storslått kinofilm. Isteden kom en langvarig manusstreik som til slutt kvalte prosjektet før det var igangsatt, og Polanski gikk som kjent videre til en annen og nyere Harris-roman – noe som har ført frem til det kinoaktuelle mesterstykket Skyggen. Nå meldes det at en annen regissørveteran har kastet sultne blikk over samme bok, men med en litt annen innfallsvinkel.

Ifølge The Wrap skal Ridley Scott filmatisere den historiske thrilleren Pompeii som en miniserie på totalt fire timer for Sony Pictures Television og tyske Tandem Communications.

The creation of worlds – specifically those historical worlds which continue to capture the popular imagination – is what we love to do and do best. ‘Pompeii’ is a strong and compelling character drama set against a backdrop of a flourishing but ultimately doomed civilization – exactly what makes great event television.

Uansett hvor spennende dette høres ut, må vi nå altså omstille oss; det blir ingen storslått Pompeii-adaptasjon for kinolerretet. Dette høres likevel ut som et veldig godt alternativ, all den tid Polanski hadde skrinlagt det påkostede filmprosjektet. TV-mediet står sterkere enn noen gang, og med en kapasitet som Ridley Scott i førersetet, er det ingen grunn til å tro at dette blir et umotivert TV-produkt. Kanskje er miniserie-formatet vel så godt egnet til å skildre alt det Pompeii rommer av karakterdrama, kjærlighet, spenning og romersk historie i stor og liten skala. Nylige eksempler som John Adams og den pågående The Pacific viser miniserieformatets overraskende styrke i å feste historiske dramaer til TV-ruta, uten at man trenger å riste på hodet over mangel på storslagne og episke komposisjoner. Det siste har uansett alltid vært Ridley Scotts fremste styrke som filmskaper, og slik sett bør dette prosjektet nå være i de beste hender!