Kortklipt, Berlinalen 2010.

Nytt år nye muligheter. Vår spalte Kortklipt har vært gjennom et par inkarnasjoner i sin tid her på Montages, i jakten på det perfekte format -- og nå vil den igjen få en litt justert drakt. Konseptet har hele tiden vært vårt ønske om å dele utvalgte kvalitets-linker til verdifulle saker andre steder på nettet -- om det er artikler, nyheter eller videoer. Denne nye utgaven av Korklipt vil være en mer kortfattet, poengtert presentasjon av fem filmrelaterte linketips fra medlemmer i redaksjonen.

Så -- til våre anbefalte linker du jour. Ikke overraskende er den internasjonale filmfestivalen i Berlin det viktigste som skjer denne uka, og altså et fokus for denne utgaven av Kortklipt. Her er våre fem anbefalte linker:

*

1. Berlinalen hos The Auteurs. David Hudson, sjefsblogger hos nettcinemateket The Auteurs (les mer her), er basert i Berlin -- hvorfra han denne uken styrer en imponerende fyldig dekning av vinterens viktigste filmfestival. Spiss øynene og ta for dere det essensielle nettstedets mange glimrende omtaler og linkesamlinger.

2. The undeniable ‘find’ of the festival, so far?. IndieWires skribent Shane Danielsen oppsummerer sine første dager på festivalen, og mener at årets første store oppdagelse er den tsjekkiske filmen Kawasaki’s Rose av regissøren Jan Hrebejk (Divided We Fall), som deltar i Panorama-programmet.

Orker vi to dager til med Julie Delpy (og hennes far)?
Orker vi to dager til med Julie Delpy (og hennes far)?

3. Delpy, Rezo return for another 2 Days. På grunn av Berlinalens populære filmmarked (som foregår relatert til, men uavhengig av, konkurranseprogrammene) slippes mange nyheter om forestående filmprosjekter i disse dager. Blant dem, fra multi-filmkunstner Julie Delpy en oppfølger til hennes egen Berlinale-hit fra for tre år siden: To dager i Paris. Screen melder at den neste filmen vil finne sted i… New York.

4. Hvor fa’en er festen?. Mer enn til kun én artikkel er dette en anbefaling av en hel blogg; Filmland, fra Per Juul Larsen, programlederen for radioprogrammet med samme navn hos Danmarks radio. Han blogger fra Berlinalen -- og fyller sine poster både med anmeldelser, refleksjoner og kommentarer. Underholdende og innsiktsfullt.

Vil Banksy noen gang bli avslørt?

5. Banksy Speaks in Berlin. Og igjen, tilbake til eminente IndieWire, der redaktør Eugene Hernandez rapporterer fra den besynderlige pressekonferansen for dokumentaren Exit Through the Gift Shop, av og (delvis med) den britiske grafittikunstneren Banksy som vokter sin mye omtalte anonymitet godt. Hernandez gir et interessant bilde på hvordan denne filmen former sitt rykte og sin hype gjennom svært bevisst anti-promotering på Berlinalen (noe som startet ved Sundance i januar). Dokumentaren har britisk kinopremiere 5. mars. Her er traileren: