Grønt lys for Emir Kusturicas Pancho Villa-film

Trass i finstemte tolkninger av både John Dillinger, Greven av Rochester og James Matthew Barrie, har Johnny Depps navn blitt uløselig knyttet til en tilsynelatende endeløs rekke maniske karakterer. Hollywood elsker ham riktignok mer enn noensinne for karakterene som drar publikum i horder til kinosalene, og med en ny Pirates-film på trappene forblir han nok drømmefabrikkens gylne melkeku enda en stund. Men noen av oss foretrekker Depp med mindre budsjett til lystgass og syretripper, og venter i spenning på den dagen han forhåpentligvis endelig returnerer til de trakter.

Nå ser det ut til at det blir den serbiske regissøren Emir Kusturica som først får muligheten, etter at Depp formelt har signert på å gjøre en tolkning av Jose Doroteo Arengo Arámbula, mer kjent som Pancho Villa – en meksikansk nasjonalhelt som vi her hjemme vel er mindre kjent med, men som har en biografi av det kaliberet filmlerretet er skapt for å presentere. Det hele starter på begynnelsen av forrige århundre med folkeopprøret mot og avsettelsen av den etterhvert ganske så diktatorlignende president Porfirio Díaz, innsettelsen av president Francisco I Madero i 1910 og opptakten til det som skulle utarte seg til den meksikanske revolusjon. Villa på sin side blir først dratt med i konfliktene da general Victoriano Huertas utnevner seg som diktator etter at han medvirker til drapet på Madero i 1913, og etablerer seg raskt som en lederskikkelse i motstandsbevegelsen mot Huerta. Han rekrutterte store grupperinger av mennesker, skaffet penger via ran og utpressing samt via støtte fra USA på andre siden av grensen, og blir i sum instrumental i motstandsbevegelsen helt frem til sin død i 1923. Hans bedrifter var riktignok også både voldelige og omdiskuterte, men i dag regnes Villa som en nasjonalhelt i hjemlandet Mexico.

Hvilken del av dette livet filmen skal fokusere på vet bare regissøren og hans team, men det finnes unektelig potensiale for et skikkelig historisk epos av det dramatiske slaget. I beste Kusturica-tradisjon blir det allikevel sikkert like mye fokus på de mer lystige sidene ved Villas liv; mannens tilværelse kan utvilsomt skildres som en real cowboy-historie med slåsskamper, alkohol og damer i fleng. Manuset til Kusturicas faste samarbeidspartner Gordan Mihić er da også hovedsakelig basert på James Carlos Blakes The Friends of Pancho Villa, en roman som bruker mye av sidene på en slags romantisert skildring av banditten Pancho Villa, sett gjennom øynene til hans løytnant Rodolfo Fierro. En av Kusturicas få uttalelser om prosjektet har forøvrig omhandlet ambisjonen om å gjøre en film inspirert av klassiske Western-filmer fra Sergio Leone og Sam Peckinpah, så det bør ihvertfall bli visuelt prangende.

Innspillingen skal gjøres i Spania og i Kusturicas egne studioer i Serbia, mens finansieringen deles mellom Serbia, Frankrike og Spania. Målsetningen var opprinnelig å ha filmen ferdig til Cannes-festivalen 2011, men på grunn av Depps involvering i både Pirates 4 og et par andre Hollywood-produksjoner, kan gjengen tidligst starte opp om et år. Salma Hayek har også signert på en sålangt udefinert rolle, men det ryktes at hun skal spille The Six Fingered Woman – en karakter jeg ikke kjenner i det hele tatt, men som kanskje noen av dere vet mer om?

Kusturica har kanskje falt litt i manges øyne de senere år, men med tanke på at han tross alt har laget mesterlige filmer som Underground og Signøynernes tid, er det allikevel umulig å ikke se frem mot dette med forventninger. Historien er fascinerende, skuespillerne solide og om The No Smoking Orchestra igjen tar på seg å lage musikken, kan dette bli en filmfest av de sjeldne. Arbeidstittelen er ihvertfall original; Wild Roses, Tender Roses.