Begrepet: Leitmotif

Leitmotif - lydbasert forhåndsannonsering av karakterer

«Begrepet» er en spalte der vi enkelt forklarer opprinnelsen og betydningen av et begrep knyttet til filmens verden.

Leitmotif (no. ledemotiv) er en lyd eller en bestemt musikksnutt som tradisjonelt antyder at en gitt karakter dukker opp i en scene, men det kan også være knyttet til mer abstrakte ting som kjærlighet, et sted o.l. Kjente eksempler på dette er når haiens ankomst annonseres i lydbildet i Jaws, og «The Imperial March» som kjennetegner Darth Vader i Star Wars. Komponisten Richard Wagner er en av de som er mest kjent for å utnytte ideen bak ledemotiv til det fulle. Hans musikkstykker ble komponert slik at nesten enhver karakter i en av hans operaer fikk en spesiell akkord eller noe annet musikalsk som ledemotiv. Den mest kjente av disse er Tristan-akkorden. Komponister har siden Wagner benyttet ideen om ledemotiv i teater, film og TV.

Eksemplet er hentet fra Brian De Palmas Blow Out, og viser en meget god utnyttelse av ledemotiv. Legg merke til lyden av John Lithgows klokke med innebygget garrote. Når han drar tråden ut av klokken lages det en metallisk lyd som gjennom hele filmen følger kun hans karakter.