Herzog starter skole for geriljafilmskaping

I en av de merkeligste nyhetssaker jeg har sett på lenge, rapporterer AP fra filmfestivalen i Venezia om at mesterregissør Werner Herzog går med planer om å starte undervisning i faget «guerilla filmmaking». Journalisten skriver:

Herzog will rent conference rooms «at infrequent intervals» to give seminars at his Rogue Film School over long weekends, he told reporters at the Venice film festival. «The intensity, the determination to make films, is appealing to young people,» Herzog said.

Ingenting overrasker meg når det kommer til Herzog, som med to premierefilmer i Venezia fremstår som en av de mest vitale regissørveteranene på dagens internasjonale filmscene. Bare for moro skyld må jeg slenge med et annet sitat (fra en annen AP-sak ut av Venezia), der Herzog snakker om arbeidet med David LynchMy Son, My Son, What Have Ye Done:

«David Lynch and I like each other very much,» Herzog said. «But I was sitting with David and we talked about production costs exploding, $100 million (to make a movie), $180 million and releasing costs another $25 million. «I said, like a manifesto, we should make films that cost maybe only $2 million, but we will work with the best of the best of the actors. He said, ‘Why don’t we do it?'»