Universal vekker Lestat til live

interview-with-the-vampire-157

Anne Rice sin føljetong The Vampire Chronicles har, tross stor popularitet helt fra utgivelsen av Interview With the Vampire tilbake i 1976, møtt lite oppmerksomhet fra Hollywood-studioene. Riktignok minnes vel de fleste av oss Neil Jordans dessverre veldig ujevne filmatisering av ovennevnte første roman, og noen av oss så kanskje også Queen of the Damned tilbake i 2002? Men serien består av ti bøker, med en avsluttende roman ventet å være like rundt hjørnet. Potensialet for en innbringende franchise er stort, spesielt i en tid da nye vampyr-serier som Twilight igjen har vekket apetitten på vampyrer.

ComingSoon rapporterer at Universal Pictures nå ønsker å gjøre en ny versjon adaptasjon av første roman, og ønsker seg Robert Downey Jr som adelsmann/vampyr Lestat du Lioncort. For et ypperlig valg! Der Tom Cruise var både svulstig og karikert i sin tolkning og Stuart Townsend bare var døll, kan han derimot sannsynligvis tilføre både sjarm og brodd. Han vil sannsynligvis også lettere kunne gestalte de mer androgyne sidene ved karakteren, et element som Cruise spesielt ødela.

Interview_with_the_vampire-1

Jeg husker fortsatt den nervøse sitringen i kroppen da vi benket oss foran tv-en for å se Jordans adaptasjon tilbake på midten av 90-tallet. Jeg husker grøsset nedover ryggen da Elliot Goldenthals kor akkompagnerte bildene av San Francisco, silhuetten av Louis de Pointe du Lac foran vinduet, det første hintet av Lestat oppe på balkongen.. Vi hadde veldig store forventninger til filmen, og der og da skuffet den da heller ikke. Produksjonen ble en ålreit suksess verden over, spilte inn budsjettet sitt et par ganger og Jordan gikk like etter igang med det som skulle bli film nummer to. Men arbeidet varte og rakk, manuset tok aldri av og Jordan trakk seg etterhvert ut. Men rettighetene forble hos Warner Bros, som valgte å neglisjere Rices sine ønsker om å selv adaptere roman nummer to -- The Vampire Lestat. Isteden ansatte de et team med erfaring fra australsk fjernsyn, og raket sammen det som skulle bli den katastrofale Queen of the Damned. Siden den gang har planene om en revitalisering ligget brakk, men nå er det altså Universal som ønsker å prøve seg.

Det er mange besnærende elementer i universet Rice har bygget opp over 30 år med utgivelser, og med riktig regissør kan dette uten tvil bli en stemningsfull og eskapistisk reise inn i et alternativt Europa og USA fra 1760-tallet frem til våre dager. Et eksempel er potensialet som ligger i seriens kanskje mest fascinerende location -- Le Théâtre des Vampires, av forfatteren plassert langs Paris sin myteomspunne Boulevard du Temple. Men bøkene er av veldig varierende kvalitet, til tider direkte elendige, andre ganger riktig så engasjerende Det krever en  ganske så visjonær regissør for å få dette vellykket opp på lerretet, en som har teft nok til å skille ut seriens kvaliteter.

Å caste Downey Jr er i så måte et skritt i riktig retning. Så får vi krysse fingrene for at helheten blir like stemningsfull som åpningssekvensen i Jordans versjon: