Pengedryss til kort- og dokumentarfilm

Innspilling

Artikkelen er skrevet av tidligere bidragsyter Agnethe Sophie Buus Jensen.

Norsk Filminstitutt har i dag offentliggjort tilsagn om produksjonsstøtte til en rekke kort- og dokumentarfilmer. Det ble bl.a. bevilget hele 6,8 millioner kroner fordelt på ti dokumentarer, og så mange som 18 ideer mottok utviklingsstøtte. Det ble søkt om tilsammen 38,9 millioner kroner. Les mer om de enkelte prosjektene på NFIs sider. Instituttet kan fortelle at de aldri før i én og samme omgang har mottatt så mange søknader om produksjon- og utviklingsstøtte; hele 116 forskjellige prosjekter. Tidligere har tallet på innsendte søknader ligget på mellom 50 og 70.

Yesbox Productions fra Bergen mottok støtte til kortfilmen En solskinnshistorie av regissør Marius Soma og produsent Bendik Heggen Strønstad. Filmen er et følelsesladet drama som handler om Kasper som drømmer om å leve et friere liv uten sin syke kjæreste Susanne. Marius Soma har tidligere laget kortfilmen Audition, samt en rekke reklamefilmer og musikkvideoer. Ekkofilm fra Trondheim fikk støtte til kortfilmen Fisk er sunt. I registolen sitter Katarina Launing, som nylig er ferdig med innspillingen av spillefilmen Jul i Blåfjell. Produsent er undertegnede. I komedien Fisk er sunt møter vi Per Arne som jobber i en smaksprøve-stand på et kjøpesenter. Per Arne vil overbevise kundene om å spise mer fisk, koste hva det koste vil.

Produksjonsselskapene og tv-kanalene samarbeider mer enn før. 40 prosent av søknadene kunne vise til enten bevilninger eller visningsavtaler fra en tv-kanal. Norsk Filminstitutt ser på dette som ett ønske fra tv-kanalene om å være en mer deltakende aktør i den norske dokumentarfilmbransjen.

Over halvparten av søknadene kom fra produksjonsselskaper som holder til i Oslo, mens 15 søknader kom fra Bergen. Det kan se ut som om en nærhet til tv-kanalenes hovedkontor avler større produksjonsmiljøer enn i resten av landet. Det har vært kompetansebyggende og viktig for produksjonsselskapene i Bergen å ha TV2 i byen. TV2 skal i løpet av året fornye sin konsesjon, det betyr at de kan flytte hovedkontoret fra Bergen til en annen norsk by eller til utlandet, melder NA24. Dette vil være ett stort tap for produsenter og innholdsleverandører i Begensregionen.