Bergman-dokumentar utgis på Criterion

Marie Nyreröds eminente dokumentarsyklus om Ingmar Bergman fra 2006 utgis på Criterion Collection 16. juni, under navnet Bergman Island. Selv har jeg sett serien en rekke ganger; den består hovedsaklig av intervjuer fra Bergmans storstue på Fårö, i et behagelig tempo, helt mesterlig geleidet av Nyreröds ydmyke, men samtidig utfordrende spørsmål. Det kjipe med Criterions utgave er at den kun inneholder den redigerte versjonen på 83 minutter, istedetfor de tre timeslange episodene om henholdsvis filmen, teateret og livet på Fårö. Helheten er selvfølgelig å foretrekke, og derfor vil jeg anbefale å kjøpe den svenske utgaven her, og faktisk – for en gangs skyld – oppfordre til å boikotte Criterion. Men, når det er sagt, er det uansett positivt at de distribuerer filmen i USA. Litt er jo bedre enn ingenting.