Valhalla Rising!

vr
Mads Mikkelsen som One Eye i Valhalla Rising

Mange har avfeid Nicholas Winding Refns viking-action-horror-drama Valhalla Rising som tøys og fanteri. Majoriteten later til å basere den negative omtalen på det faktum at Mads Mikkelsen ser lite troverdig ut med sitt blinde, skamferte øye. Selv var jeg solgt fra det sekundet jeg hørte om prosjektet, og forventningene har bare økt og økt.

Det ligger et veritabelt bibliotek av potensiale i vår skandinaviske vikinghistorie, men få filmskapere har greid å få noe særlig ut av dem. Den islandsk-norske samproduksjonen Hvite Viking slapp såvidt unna øksa ved lanseringen i 1991, mens sagaøya gjorde sitt dyreste filmprosjekt noensinne med Beowulf og Grendel for et par år siden. Av hjemlige bidrag er vel fortsatt Sigurd Drakedreper det mest kjente, mens Hollywood i tur og orden har kommet med ubehageligheter som The 13th Warrier og Beowulf. For å være ærlig, skal man være både forståelsesfull og snill om man kan liste opp mer enn tre vellykkede vikingfilmer. Ja, faktisk kommer jeg bare på amerikanske The Vikings fra 1958 og Hrafn Gunnlaugssons Ravnen Flyr og Ravnens Skygge som noenlunde interessante eksempler. De fleste ender isteden opp som melodramatiske b-filmer med lite troverdige kostymer og sett, der nerven i den opprinnelige historien er smusset over av estetikken man oppnår med høye budsjetter.

Og det må sies – om NFI skulle støttet en norsk vikingproduksjon anno 2009, er det lett å frykte at det ville blitt en variasjon over det gjespende kjedelige nyhistoriske perspektivet på vikingene som handelsreisende globetrottere. Og sannsynligvis ville pelskostymene vært akkurat like pene og rene som i Kautokeino-opprøret, scenografien akkurat like som-om-Ikea-skulle-innrede-et-hus-på-Maihaugen. Men det er lenge siden noen snakket om å lage vikingfilm her til lands. Erik Gustavson drømte riktignok om et trilogiepos for noen år siden, og Dag Alveberg uttalte seg samtidig om to prosjekter relatert til Sverres saga i en utgave av Rushprint, men etter det har det vært stille.

vr4

Danskene derimot både tør og vil, og filminteresserte verden over har fulgt engasjert med. De første stillbildene som ble sluppet fra Valhalla Rising fokuserte på hovedrolleinnhaver Mikkelsen; fastlenket som en bikkje i skamfert og tatovert bar overkropp med det etterhvert så mye omtalte maltrakterte øyet. Sexy som bare Mikkelsen kan være, men samtidig frastøtende og ubehagelig. Bildene rett og slett bare understreket det mange av oss antok da vi hørte at Pusher-trilogiskaper Winding Refn skulle lage vikingfilm – dette ville bli alt annet enn såpeglatt drama i periodeinnpakning. Det hjalp selvsagt veldig på forventningene at Roy Jacobsen ble ansatt for å co-skrive manuset med regissøren; en forfatter som har vist at han mestrer historisk innpakning i kombinasjon med intim psykologi.

Så kanskje var det ikke rart jeg skalv litt da jeg trykket på play-knappen til traileren Vertigo Films slapp midt i påskefeiringen. For meg er dette årets desidert største skandinaviske film (dansk premiere er i august). Og traileren skuffer da gudskjelov heller ikke. Førsteinntrykket bekreftet antagelsene om en særdeles brutal og skittenrealistisk produksjon, som igjen demonstrerer den danske regissørens evne til å lage filmer som formelig spruter av energi. Videre ble jeg glad for å høre at den engelskspråklige dialogen også ser ut til å våre på plass, og ikke minst – at det visuelle tilsynelatende sitter som et skudd. Ta deg en titt:

The boy said he was from hell. Maybe that’s where we are going..

Allikevel er det først etter flere gangers gjennomsyn at denne traileren virkelig blir interessant. For selv om oppmerksomheten og omtalen de danske produsentene opplever rundt om i verden først og fremst omhandler klippenes brutalitet, ligger det noe atskillig mer fascinerende bak. Det handler mye om Jacobsen og Winding Refns manus, og den tydelige referansen til Joseph Conrads Heart of Darkness. Riktignok har den vært der hele tiden, deler av plottet utspiller seg jo på et skip omsluttet i endeløs tåke, og som først løser seg opp ved synet av et ukjent land. Men denne flukten inn i det ukjente, inn i mørket, ser ut til å være et enda mer gjennomført tema enn ihvertfall jeg hadde trodd. Og ikke bare i protagonistens indre psyke, nei, det ser ut til at Morten Søborg og produksjonsdesigner Natalie Astridge har tatt det helt ut også i det fysiske.

vr3

Det er ikke vanskelig å se inspirasjonen fra Francis Ford Coppolas egen adaptasjon Apokalypse Nå!, spesielt i bruken av farger i tåkelandskapet som omslutter vikingskipet. Nærbildene av karakterene er et annet eksempel; de åpne, møkkete og blodige ansiktene, følelsen av paranoia og frykt. Samtidig er dette også noe helt annet, best representert med de store panoramabildene av irrgrønne fjell med regntunge skyer og mennesker ikledd tunge stoffer i dystre sjatteringer. Der Coppolas film (og Conrads roman i så måte) var dampende svett, ser dette ut til å bli en kald film. De deler derimot følelsen av noe vått og rått; tilstedeværelsen av noe uutgrunnelig gjemt i høye fjell og tykke kapper.

Valhalla Rising opplever naturlig nok en bølge av hype om dagen, godt hjulpet ikke bare av traileren, men produsenter med tydelig tro på at filmen har appell også utenfor Skandinavia. Filmen har ennå ikke fått amerikansk distributør, men ryktene skal ha det til at det bare er et spørsmål om tid før også de slåss om rettighetene. Mads Mikkelsen er etterhvert blitt en ganske så kjent skuespiller for flere der ute, men det store trekkplasteret later uansett til å være at dette er en vikingfilm. For barskingene er fremdeles noe av det mest veletablerte og gjenkjennelige hva angår omverdenens kunnskap om vår historie. Det har altså danskene skjønt, og også islendingene fortsetter sin tradisjon med sjangeren når Baltasar Kormákur forhåpentligvis snart går i produksjon med sin Vikingr.

Forøvrig vil jeg også anbefale deg å ta en titt på traileren til Winding Refns Sundance-favoritt Bronson, en film som har fått glitrende kritikker, men som ennå ikke har norsk distributør. [EDIT: Se info om dette i kommentarfeltet.] Videre finner du hans Pusher-trilogi til bare £11,99 hos Play, og Mørkets Hjerte hos Tanum til bare kr. 87,-. Sist, men ikke minst – går du hit finner du en serie med bak kulissene-opptak fra innspillingen av Valhalla Rising. Samtlige ser ut til å være nødvendige; dette ser ut til å bli en film som påtvinger både mentale og kunnskapsmessige forberedelser.

vr2